Godine osnutka

02.12.2009. po razgovoru g-dina Marijana Dautanca i g-dina Željka Vinceka o potrebi osnivanja UDVDR Veliki Grđevac, a zbog zanemarivanja Velikogrđevačkih članova udruge "Bilogora 91" i lošeg ostvarivanja različitih prava veterana i dragovoljaca domovinskog rata, dogovoreno je osnivanje Udruge za : 09.12.2009. zajedno sa suborcima iz MUP-a. Od tada općina Veliki Grđevac ima UDVDR sa sjedištem : Trg Mate Lovraka 3. Za predsjednika UDVDRRH podružnice BBŽ ogranka Veliki Grđevac je izabran gospodin: Marijan Dautanac. Od osnivanja do danas u Udrugu je uključeno 120 članova,a taj broj se povećava svakoga mjeseca. Udruga ima svoje predsjedništvo od 17 članova. 1 predsjednik, 2 zamjenika; 7 članova središnjeg odbora, 3 člana nadzornog odbora, 3 člana suda časti i 1 tajnik. U svim tijelima udruge su jednako-pravno zastupljeni pripadnici HV i MUP-a. Učestvovali smo na svim športskim igrama do sada zajedno sa takmičarima iz ogranka Grubišno Polje, a zajedno će mo nastupati i nadalje i tako postizati dobre rezultate za našu podružnicu i županiju ,te nastaviti zajedništvo suradnje kao i u ratu.

Prošle, 2010.god. smo 7 odraslih osoba i 11 djece slali na more preko Udruge po minimalnoj cijeni smještaja. Učestvovali smo na već tradicionalnom hodočašću u svetište Majke Božje Bistričke sa 12 hodočasnika iz naše Udruge.

Donirali smo 300 kg jabuka karitasu Zagrebačke nadbiskupije (zajedno sa udrugom iz Daruvara). Od Zagrebačkog karitasa smo zauzvrat dobili polovnu odjeću i obuću, koju smo donirali 32 –ici članova naše udruge, 5 paketa Bjelovarskoj udruzi i 5 paketa Daruvarskoj udruzi. Svake godine povodom prigodnih blagdana polažemo vijence i lampione stradalim borcima i civilima u domovinskom ratu. Organiziramo i svečani domjenak za godišnjicu oslobođenja Velikogrđevačke Općine sa druženjem suboraca,mještana i uzvanika.

Planovi za budućnost Udruge:
Rad na povećanju članstva Udruge
Organiziranje informiranja članova o njihovim zakonskim pravima i pomoć u ostvarivanju prava
Stalni rad na prikupljanju fotodokumentecije iz vremena domovinskog rata,a u svrhu postavljanja spomen-sobe događaja i učešća naših postrojbi HV – MUP-a
te civila kroz domovinski rat kao istinski dokumenat mještanima, djeci i generacijama poslije nas
Nastavak podjele iskaznica učesnicima rata sa teritorija naše općine
Izleti – planiranje posjeta mjestima značajnih događaja iz domovinskog rata
Organiziranje društvenih i športsko-rekreativnih aktivnosti svojih članova
Suradnja sa odgovarajućim institucijama u lokalnoj samoupravi, a radi zadovoljavanja potreba, interesa i zaštite statusa ratnih veterana
Financiranje :
- Planiramo iz općinskog proračuna prema mogućnostima Općine Vel.Grđevac
- Nismo profitabilna Udruga pa nemamo članarinu, ali računamo na doniranje dragovoljnih priloga poduzetnika, donatora,sufinancera, tako da su svi dobronamjerni i dobrodošli kao pripomoć Udruzi , a zbog velikog broja potrebnih ,siromašnih članova. Sa takovom namjerom možete se javiti predsjedniku ili tajniku Udruge.

Tijekom 2012. godine UDVDR – ogranak Veliki Grđevac je svojim suborcima iz domovinskog rata prosljeđivao iskaznice i upućivao ih na prava koja mogu ostvariti, jer su bili aktivni učesnici u domovinskom ratu. Od: 335 iskaznica uručili smo 154.Još jedan manji dio će biti uručen osobama koje kažu da nisu znali za iskaznice, a ostatak nepodignutih biti će vraćen u podružnicu BB županije, jer ih pojedinci valjda ne trebaju.

Zahvaljujući dobrim djelima dobrih ljudi ,a naročito gospođi Dubravki Herljević- Kutleša ; pročelnici odjela za humanitarnu djelatnost; te podružnici UDVDRRH BBŽ ,ponovo smo omogućili ljetovanje roditeljima i djeci branitelja, u Franjevačkom samostanu sv. Franje u Rovinju .Imali smo: 9 odraslih osoba; i 6 djece, različite starosne dobi. Zainteresiranost je dosta velika tako da se već neki raspituju za 2013.godinu.

Ponovo smo uspjeli realizirati dodjelu kompjutora obitelji branitelja sa većim brojem djece. Odlučili smo se za obitelj Taritaš Zlatka iz Dražice. To je obitelj sa 4 ( četvero ) djece. Obitelj i djeca su bili presretni darom.

I ove godine smo učestvovali na športskom natjecanju UDVDR RH Koprivnica 2012.zajedno sa ogrankom Grubišno Polje. Vrlo smo zadovoljni zauzetim desetim mjestom , jer su sudjelovali takmičari iz cijele Hrvatske.

22.09.2012.godine, smo imali svečano postrojavanje ratne postrojbe 77.samostalnog bataljuna, na 21.godišnjicu i ujedno smo održali prvo međusobno takmičenja ekipa ratnih postrojbi bivših satnija i samostalnih vodova. Od 6.disciplina :ŠAH, BELA, ST. TENIS, PIKADO, M .NOGOMET, POT. UŽETA; osvojili smo dva prva i jedno drugo mjesto. Od sada ćemo nastojati da ova takmičenja postanu tradicionalna i to u disciplinama koje ćemo moći odrađivati u skladu sa našim godinama. Pozivamo Vas, sve bivše branitelje iz redova MUP-a i HV, da se odazovete i učestvujete u takmičenjima i druženju, kako bismo kroz druženje obnovili, uveličali i oteli od zaborava sjećanja na stvaranje samostalne države Hrvatske.

01.11.2012.godine , zajedno sa općinskim čelnicima smo polagali vijence i nosili lampione našim poginulim braniteljima i civilima stradalim u domovinskom ratu.

02.11.2012.godine Ogranak UDVDR Veliki Grđevac je u suradnji sa Općinom Veliki Grđevac Organizirao već tradicionalnu svečanu sjednicu povodom dana oslobođenja cjelokupne Općine Veliki Grđevac, uz svetu misu za poginule branitelje i civile, skroman domjenak za naše uzvanike i branitelje. Prije početka svečane sjednice polagani su vijenci i lampioni na groblju za sve stradale branitelje i civile. Na domjenku su dijeljene knjige braniteljima koji su se odazvali na poziv da ih podignu, a nisu to učinili na postrojavanju ratne postrojbe u Grubišnom Polju: 2011 .i 2012.godine.

Udruga danas

UDVDR

Predstavljam Vam aktivnosti koje smo imali u ovoj, 2023.godini. Održali smo redovnu, izvještajnu Skupštinu i još dva sastanka sa proširenim članstvom predsjedništva, tj. sa članovima Udruge iz svih naših mjesta Općine Veliki Grđevac.

Na skupštini, 07.07.2023.god. podneseno je izvješće o radu predsjednika, nadzornog odbora, suda časti i svih aktivnosti kojima smo se bavili tjekom prošle godine. Izvješća su raspravljana i prihvaćena izglasavanjem. Po drugoj točci dnevnog reda Skupštine još jednom smo utvrđivali datum osnivanja Veliko-grđevačke postrojbe VUKOVI  i usaglasili da to bude 18.08. Ubuduće ćemo svake godine toga datuma imati proslavu “ DAN BRANITELJA OPĆINE VELIKI GRĐEVAC “. Na taj dan, svi branitelji iz bilo koje postrojbe HV ili MUPa, koji žive na teritoriju Općine Veliki Grđevac, imati će mogućnost okupljanja radi druženja uz sjećanja na domovinski rat. Polagati će se vijenac i lampioni kod spomenika u parku i prvog predsjednika naše Udruge g. Marijana Dautanca. Biti će zajednički ručak i muzika. S obzirom da na dan proslave oslobođenja cjelokupne Općine Veliki Grđevac 03.11. ne mogu biti pozivani svi branitelji ( radi brojnosti ), već samo središnjni odbor Udruge, zato nam je iznimno važan dan Branitelja, 18.08. Na taj način imati ćemo dva datuma, veoma važna za povijest našega kraja i nadam se zadovoljstvo svih branitelja, da nikoga ne zaboravimo. Ako se netko od branitelja sa drugog područja doselio u naše općinsko mjesto, treba se prijaviti u Udruzi sa dokazima o sudjelovanju u domovinskom ratu u nekoj drugoj postrojbi, kako bismo mogli i tu osobu pozvati na druženje.

03.11., na proslavu DANA OSLOBOĐENJA cjelokupne Općine dolaze nam Republički, Županijski, Općinski uzvanici susjednih Općina, predstavnici Vojske , policije, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskkog rata i ostalih udruga, poduzetnici, direktori, obrtnici, pa je to za nas također vrlo važan datum za našu Općinu, kao i za branitelje koji su sudjelovali u oslobađanju okupiranih mjesta naše Općine.

Sa ponosom mogu izjaviti da smo po prvi puta od osnivanja Udruge  02.12.2009., imali proslavu DAN BRANITELJA Veliko-grđevačke Općine 18.08 2023. na Kukavici. Proslavi je nazočilo 134. branitelja iz redova HV i MUPa.

Svima smo poklonili prigodnu majicu sa oznakom naše postrojbe – VUKOVI – , družili se uz muziku i razgovore do ranih sati.

Ponosan sam što su se pozivu odazvali i bojovnici koji žive na teritoriju naše Općine, a bili su u drugim postrojbama, hvala im na tome i neka i ubuduće dolaze.

Isto tako, jako važno za objaviti je da smo 03.11.2023.godine, na dan oslobođenja cjelokupne Općine, otkrili spomenik stradalim žrtvama u Malom Grđevcu i okolini, te tako postavili trajni podsjetnik na strahotu zvjerstva učinjenog od strane četničkog okupatora. Nastojati ćemo svake godine ( dok nas još ima ratnika, živih svjedoka iz tog vremena ), održati školski sat djeci viših razreda Osnovne škole, u prepričavanju događanja vezanih za oslobađanje okupiranih sela iz naše Općine i samog stradavanja osoba poginulih u tom periodu.

Takovih zapisa o našem kraju i zbivanjima, nema u školskim knjigama.

Kao i svake godine od osnivanja Udruge , dan prije  Svih svetih , nosili smo lampione na groblja našim umrlim kolegama bojovnicima i civilima stradalim u avionskom napadu na Veliki Grđevac. Kod glavnog križa na svakom groblju naših Općinskih mjesta stavljan je buket cvijeća, lampion, pa tako i na spomenik poštovanog Marijana Dautanca, našeg prvog predsjednika Udruge. 76. Bojovnika sa naše Općine do sada, je našlo vječno počivalište na našim grobljima.

17.11.2023. godine, organizirano je paljenje lampiona i sv. Misa, povodom obilježavanja dana stradanja Vukovara, Škabrnje i svih ostalih mjesta i žrtava stradalih u domovinskom ratu. Početak palenja lampiona je simbolički započeo od izloga Boravka za starije osobe, (u kojemu se svake godine slikovno i tekstualno radi prikaz spomenutih događanja te učešće “VUKOVA “ kroz četiri i pola godine domovinskog rata), pa sve do spomenika u parku ispred Općine. Tu su položili vijenac Općinski načelnik i predsjednik Općinskog vijeća te branitelji i mještani koji su došli odati poštivanje svim stradalnicima domovinskog rata.

Općina nam svake godine financira sva ova navedena događanja, plaća vijenac umrlom branitelju, na čemu smo im zahvalni i nadamo se da će tako biti i u budućnosti.

Budimo ponosni na branitelje, svoje mještane. Ne zaboravimo da su svoj život nesebično stavili u službu za Domovinu, kad je to bilo najpotrebnije.

Predsjednik UDVDR – ogranka Veliki Grđevac
Željko Vincek

 
  Zajednica Općine Veliki Grđevac - Sve