Lovačko društvo „Jelen“ Veliki Grđevac

Lovačko društvo „Jelen“ Veliki Grđevac je osnovano 13. svibnja 1934.

Osnivači društva su bili lovozakupnici Franjo Lovrak i Ivan Vodopija.

Da je društvo bilo aktivno i u vrijeme II. Svjetskog rata potvrđuje ugovor o zakupu dijela lovišta Roviški Konak od 1014 katastarskih jutara. Sklopljen 1941. s važenjem do 1953. godine. Ugovor je sačuvan zahvaljujući obitelji Ivana Vodopije.
Pedesetih godina prošlog stoljeća na području Općine Velikog Grđevca osnovana su još dva lovačka društva, Lovačko društvo „Fazan“ Pavlovac i Lovačko društvo „Vepar“ Mali Grđevac. 1967. godine ta društva su se pripojila L.D. „Jelen“ Veliki Grđevac i dalje djelovala kao lovne jedinice.

1979. godine Općina Grubišno Polje ukida sva lovačka društva na području Općine ( tada Općini Grubišno Polje pripada i područje današnje Općine Veliki Grđevac ) ustrojeno jedno Lovačko društvo „Bilogora“ Grubišno Polje, a Lovačko društvo „Jelen“ Veliki Grđevac postaje samo jedno od lovnih jedinica bez pravne osobnosti.

1994. godine Lovačko društvo „Jelen“ se iščlanjuje iz L.D. „Bilogora“ Grubišno Polje i postaje samostalno, kako djeluje i danas.
Kroz povijest društvo je gospodarilo lovištem veličine od 12 500 hektara do današnje površine od 6 500 hektara. Danas je društvo zakupnik Zajedničkog lovišta Bjelovarsko- bilogorske županije „Grđevica-Kovačica“ 7/401.
Godine 1986. započela je izgradnja lovačkog doma, radove su izvodili uglavnom sami lovci, sredstvima lovačkog društva. Nakon što je izgrađen dom, opremljen je potrebnom opremom i namještajem, te se u njemu odvijaju brojne aktivnosti i druženja. Niz godina u njemu lovci sa svojim suprugama slave Svetog Huberta, dočekuju Nove godine, a na godišnjim skupštinama druže se sa brojnim suradnicima i prijateljima društva.

Osim doma, lovci su uz pomoć Općine Veliki Grđevac, Bjelovarsko- bilogorske županije i Ministarstva turizma izgradili hladnjaču.

Biti lovac je stil života, prije svega to je potreba čovjeka za boravkom u prirodi, druženjem, kao i željom da tu prirodu očuva od svih neželjenih utjecaja, da vodi brigu o uzgoju i zaštiti divljači, osobito ugroženih vrsta, a da prirast divljači odstrijeli kao zasluženu nagradu za svoj rad. Odstrel divljači i stjecanje trofeja današnji je civilizacijski odraz prastarog odnosa čovjeka i prirode. Lov je u neku ruku i vrsta zabave, natjecanje u rukovanju oružjem i održavanju tjelesne kondicije. Danas na lovstvo možemo gledati i sa ekonomskog stajališta kroz prihode od lovstva i lovnog turizma. Prirodne ljepote, bogatstvo i raznolikost grđevačkog kraja pružaju velike mogućnosti za to.
Članovi društva tradicionalno posvećuju veliku brigu uzgoju lovačkih pasa, te su bili na niz izložaba i ispita sa lovačkim psima te postigli zapažen uspjeh.

U Lovačkom društvu „Jelen“ niz lovaca primio je za svoj rad u unapređenju lovstva priznanja u vidu zlatnih, srebrnih i brončanih ordena, kao i pismena priznanja od Hrvatskog lovačkog saveza.
Kroz protekli period lovci Lovačkog društva „Jelen“ stekli su više trofejno visoko vrijednih rogova jelena običnog, srnjaka i kljova veprova. Lovačko društvo u posjedu je jelenskih i srnećih trofeja stalno izloženih u lovačkom domu. Udruga se popunjava mladim i vrijednih lovcima te gotovo ni jedna aktivnost od lova, lova na grabežljivce, radnih akcija uređenja doma, sadnje i branja kukuruza, izrade lovno gospodarskih i tehničkih objekata, uređenja i održavanja lovišta ne prođu, a da se ne okupi veći broj lovaca.
Danas Društvo ima 72 člana.

Tko su lovci L.D. "Jelen" Veliki Grđevac?

Lovac se rađa sa čovjekom, kao i svaka druga sklonost-vrlina ili mana. Roditi se lovcom ima svojih prednosti, ali i nedostataka jer nasuprot ljubavi prema flori i fauni stoji ponekad nerazumijevanje okoline i obitelji. Međutim, lov kao stil života ostaje, to je u svakom lovcu koji voli šumu i divljač, čije oči se orose suzama gledajući rađanje novog dana negdje na Česmi ili na Bilogori, kada je lovac sam sa svojim psom i svojim mislima, najbliže neiskvarenoj prirodi u kojoj postoji svakodnevna borba za opstanak, ali ne po iskrivljenom načelu "čovjek je čovjeku vuk", već jednostavno, plemenita, bez podmuklosti i podmetanja na koju smo naučeni u "civiliziranom i demokratskom" društvu. Članovi L.D. "Jelen" su lovci koji uzgajaju i štite, koji ostaju na čeki da bi uživali u čarobnim zvukovima ljetne noći, spremni dati dio sebe za spas jednog bespomoćnog pjegavog divljeg praseta ili laneta, ali isto tako su spremni otići u lovište i loviti kroz siva praskozorja i plave sutone nastupajuće noći, a nakon toga u lovačkom domu družiti se uz paprikaš i kapljicu dobrog vina. L.D. "Jelen" je društvo koje traje od 1934. godine. Vrijeme prolazi i jedna generacija lovaca smjenjuje drugu. Branjevine postaju visoke šume ponosnih hrastova, a umjesto stogodišnjih šuma imamo neke nove branjevine kojima gospodare šumari. U tim novim stanišnim uvjetima obitavaju jeleni, divlje svinje i srne.

Kada se šećete prema Centru Mato Lovrak oslušnite prirodu, bacite pogled prema lugu, vidjet ćete fazane, zečeve, a na Grđevici ponekad i divlje patke. O brizi u zimskim danima ne moram posebno ni spominjati, jer dok se raznorazni zaštitari bore za prava životinja u toplim televizijskim studijim, lovci raznose hranu, sol, razbijaju led na rijekama, sve u svrhu stvarne brige za divljač. Naravno, lov daje i zadovoljstvo odstrela, tako da lovci L.D. "Jelen" stječu vrijedne i lijepe trofeje srnjaka, veprova i jelena. Sve to pridonosi osjećaju radosti, smirenosti, oduševljenju pomiješanom sa željom da se ponovo krene u lovište. To su lovci L.D. "Jelen" Veliki Grđevac.

Lovna Jedinica „FAZAN“ Pavlovac

Lovna jedinica „Fazan“ Pavlovac, članica je Lovačkog društva „Bilogora“ Grubišno Polje. Iz lovne sekcije koja je djelovala u dotadašnjoj Lovnoj jedinici „Jelen“ Veliki Grđevac izdvojila se 23.01.1994. godine.
Do kolovoza 1998. godine, nije imala stalnog smještaja, a tada je kupila objekat s pripadajućim zemljištem koji je uredila kao lovačku kuću.

2010. godine je ispred kućice iskopala i uredila ribnjak tako da uz lovce okuplja i ostale mještane koji su ribići među kojima ima i djece lovaca i ostalih građana.
Lovna jedinica u zakupu ima 2700 hektara zajedničkog Županijskog lovišta, u kom gospodari i lovi.

Lovna jedinica broji 21 člana i vrlo skladno obavlja sve potrebite radne akcije i lovove. Ne bavi se lovnim turizmom, već financiranje obavlja isključivo iz članarine i lovozakupnine. Sudjeluje ravnopravno u radu društva kroz rad Izvršnog odbora i skupštine društva a svake četvrte godine daje i predsjednika društva na godinu dana.

U žaru uređenja vlastitog prostora zanemarilo se slikanje tako da nemamo puno fotografija o tome. Naša lovna jedinica ima svoj savjet kao uže rukovodeće tijelo koje broji 5 članova.

 
  Sport - Sve