Kulturni centar Mato Lovrak

Općina Veliki Grđevac investitor je izgradnje Lovrakovog centra koji se nalazi na cesti Veliki Grđevac – Grubišno Polje, pokraj sportskog ribnjaka Športsko-ribolovnog društva „Grđevica“ a u koji su do sada utrošena vrlo značajna financijska sredstva. Isto je osmišljeno kao prostor koji se sastoji od kompozicijskog muzejskog vlaka i mlina a koji su predstavljali simbole najpoznatijih romana Mate Lovraka „Vlak u snijegu“ i „Družba Pere Kvržice“. Isti, tijekom godine obiđe više stotina učenika iz svih krajeva Hrvatske.

Naime sam mlin nalazi se na istom mjestu identičan kao onaj kakav su obnavljali Pero i družina. Uz mlin, predviđena je i izgradnja tradicijske mlinareve kuće, nadstrešnice s ljetnom učionicom, sanitarni čvor, dječje igralište, šetnica uz vodotok s klupama te ostali manji etnografski sadržaji. Sastavni dio Lovrakovog centra je i Staza prijatelja prirode koja vodi kroz šumu.

Lovrakov centar zamišljen je kao kulturno-edukativno-turistički centar za pretežito učenički turizam koji bi promovirao ovaj kraj, obnovio njegovu kulturnu baštinu i podsjetio na sam lik i djelo dječjeg pisca Matu Lovraka. Osebujno podneblje, ljepota krajolika okupana panonskim nebom te obilje šume koja svojom ljepotom i samozatajnošću oduševi svakog istinskog zaljubljenika u prirodu, biti će i a i već to jest omiljena destinacija za sve generacije.

Centar Mato Lovrak od prošle 2011.g. bogatiji je za još jedan etnografski sadržaj. Rekonstruirana je Mlinareva kuća s ciljem višenamjenskog korištenja. U Centru Mato Lovrak, uz već uobičajene brojne posjete dječjih, školskih izleta u 2011.g. obilježili su i odrasli izletnici, u obliku organiziranih grupnih posjeta, te pojedinačnih familijarnih vikend posjetitelja. Početkom ljeta u posjetu Centru Mato Lovrak bili su učesnici IX kongresa esperantista Hrvatske sa svojim gostima iz cijele Europe. Tijekom ljetnih mjeseci nakon sudbonosnog „da“, više mladenaca je izabralo mlin Družbe Pere Kvržice i vlak za fotografiranje. Kao dio kulturno prosvjetne manifestacije Lovrakovi dani kulture, i 2011.g. održan je Sajam kreativnosti uz izlaganje poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina s kulturno umjetničim programom, likovnom i kiparskom kolonijom. Na sajmu je bilo više izlagača i posjetitelja nego prethodne godine. Posebna atrakcija bio je turistički vlakić, koji je besplatno (o trošku Općine), vesele posjetitelje vozio nekoliko puta tijekom dana od škole do centra. U listopadu prošle godine, tadašnji ministar turizma Republike Hrvatske Damir Bajs, izabrao je upravo Centar Mate Lovraka za potpisivanje ugovora između Ministarstva turizma i korisnika potpora poticanja stvaranja novih turističkih proizvoda u 2011.g. – „Upoznaj Hrvatsku“. Dakle, Centar Mato Lovrak postaje interesantno višenamjensko odredište, kako za gospodarsko poslovne događaje, tako i za turističko edukativno odredište školske djece i odraslih.

Kulturni centar danas

U 2023. GODINI, U KUC-u STIGAO REKORDAN BROJ POSJETITELJA I RJEŠENJE MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA O PREVENTIVNNOJ ZAŠTITI ETNOGRAFSKE ZBIRKE

Iako smo posljednjih godinu dana zaokupljeni traženjem izvora sredstava za obnovu i rekonstrukciju postojećih eksponata, i kako još bolje promovirati stvaralaštvo Mate Lovraka, u 2023. godini u Velikom Grđevcu bilo je posjetitelja više no ikada.

Brojkom od 5 084 posjetitelja premašili smo 2019. godinu, kada ih je bilo oko 4800. Priču o Mati Lovraku, junacima njegovih romana i Velikom Grđevcu pričao je naš mali tim za kulturu: Kristina Barešić, omiljena učiteljica Jasna Piščević, studentica Gloria Svjetličić, a od jeseni su im se pridružili Helena Lovrak i sam Mato Lovrak, kojega je utjelovio kolega Slaven Klobučar. Pomoć su im bile kolegice na osposobljavanju Alica Konjević, Doroteja Moguš, Lorena Matušan i Sanja Zadravec.

Gotovo svi posjetitelji bili su i u Spomen sobi Mati Lovraku, stoga smo neizmjerno zahvalni OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac, ravnateljici Marini Balen i njezinim suradnicima na strpljenju i suradnji. Ništa ne bi bilo bez pomoći našega Josipa Benića, i toplog obroka kojega su pripremali i posluživali Maja Abramušić, Željka Brković, Sanela Matenda, Denis Poznovija, Renata Šokec i Anamarija Bačić. Novost u ovoj godini bile su kreativne radionice, izrade i pečenja kruha te izrada lutkica od komušine.

Ideja za novu godinu ne manjka, tako da vjerujemo da idemo u dobrom smjeru. Hvala svima koji vjeruju u nas i koji nas podržavaju da na najbolji mogući način dijelimo i promičemo priču o stvaralaštvu jednog od najvećih hrvatskih dječjih književnika, našeg Mate Lovraka.

OSIGURALI SMO ODRŽIVOST ETNOGRAFSKE ZBIRKE VELIKI GRĐEVAC

Potkraj godine razveselilo nas je Rješenje Ministarstva kulture i medija RH o preventivnoj zaštiti Etnografske zbirke smještene u mlinu, koja je u vlasništvu Općine Veliki Grđevac. Zbirka se sastoji od 114 predmeta koje su popisali i opisali studenti s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom profesorice dr.sc. Danijele Birt Katić, a svjedoči o kulturi života, stanovanju i privređivanju seljaka na području Velikog Grđevca. Zbirka je poticaj za novo vrednovanje predmeta iz vremena opisanog u romanima Mate Lovraka i vrijednosti koje utjelovljuje, te kao takvo Ministarstvo je utvrdilo da ima svojstvo kulturnog dobra.

UNATOČ NEPOVOLJNIM VREMENSKIM PRILIKAMA, RAD BAZENA POZITIVAN

Ove godine vrijeme nam u ljetnim mjesecima nije išlo na ruku te ćemo tako Kupališnu sezonu 2023. godine pamtiti po nešto manjem broju kupača. No, pamtit ćemo je i po veselju svih velikogrđevačkih mališana mlađih od 10 godina koji su besplatno uživali u radostima kupanja na bazenu. I ove godine djeca su imala priliku naučiti plivati i usavršiti tehnike plivanja u sklopu škole plivanja koju su vodili treneri Sportske udruge – Super sportaš. Dodamo li k tome niz ušteda koje smo uspjeli ostvariti, sezonu smo završili zadovoljavajuće.
 

Ravnateljica
Zvjezdana Galkowski

 
  Turizam - Sve