ŠRRU „Grđevica“ Veliki Grđevac

Današnja Športsko rekreativno-ribolovna udruga „Grđevica“ iz Velikog Grđevca kao član Zajednice športsko ribolovnih društava Grada Grubišnog Polja utemeljena je prije 30-ak godina na inicijativu tadašnjih grđevačkih entuzijasta i ljubitelja prirode te uz potporu i pomoć pojedinih ljudi s čelnih položaja institucija tadašnje države. Prva izborna skupština održana je 1980. godine koju je sačinjavao tadašnji inicijativni odbor u sastavi 11 ljudi, kada je donesen naziv Sportsko ribolovno društvo „Grđevica“ na zahtjev tadašnjeg inicijativnog Odbora koji se svim snagama borio za ideju stvaranja ribnjaka i rekreacijskog centra, među kojima se naročito isticao Branko Borota. Sam ribnjak kopan je u nekoliko faza, glavnina ribnjaka iskopana je 1980. uz pomoć tadašnje tvrtke „Hidroregulacije“ i Živka Popovića-Žike tadašnjeg rukovoditelja, zatim Šumarije Veliki Grđevac, upravitelja Dušana Radosavca i Mirka Hajdinjaka, te uz pomoć mnogih mještana koji su gradili i uređivali ribnjak bilo putem radnih akcija ili kroz druge vidove pomoći. Najistaknutiji pojedinci tog vremena bili su uz ranije spomenute, Josip Kuhar, Đuro Kalenik, Vodopija Zdravko, Matičić Zoran, Stjepan Tanković te mnogi drugi. Te, 1980. godine puštena je prva riba u ribnjak. Sam ribnjak je proširivan 1985. godine kada je na rijeci Grđevici stotinjak metara uzvodno od ribnjaka drvena brana zamjenjena betonskom koja je zadržavala vodu za kontinuirano punjenje ribnjaka vodom. U to doba od 1980 - 1985. zahvaljujući tadašnjem rukovodstvu i brojnim članovima ribičkog društva uređen je okoliš ribnjaka, posađene su smreke koje se i danas nalaze na ribnjaku, ali što je još važnije već tada je začeta ideja o sportsko-rekreativnom centru Mato Lovrak koji se počeo graditi i uređivati početkom ovog stoljeća. U to doba društvo je kulminiralo u svom radu na stvaranju sportskog ribnjaka ne samo po broju radnih akcija koje su članovi ribičkog društva odrađivali već i po broju samih članova koji se kretao od 92 člana 1982. godine da bi društvo do 1985. godine dostigao vrhunac te brojilo 106 članova nakon čega se članstvo iz godine u godinu lagano smanjuje. Nagli pad članstva samog društva dogodio se početkom Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske države tako da 1990. društvo broji 49 članova. Društvo je tijekom domovinskog rata bilo aktivno te su mnogi današnji članovi Hrvatski branitelji, no nažalost za to vrijeme izgubljen je dio dokumentacije o radu društva.

Novi, i danas važeći, Statut udruge napravljen je i usvojen na Godišnjoj skupštini 1998. kada je društvo i preimenovano u Športsko rekreativno-ribolovnu udrugu „Grđevica“ iz Velikog Grđevca. Športsko rekreativno-ribolovna udruga „Grđevica“ iz Velikog Grđevca članica je Zajednice športsko ribolovnih društava Grada Grubišnog Polja od 2003. godine zajedno s ŠRD „Udica“ Grubišno Polje, ŠRD „Šaran“ Veliki Zdenci, ŠRD „Zdenac“ Mali Zdenci, ŠRD „Ilova“ Ivanovo selo i ŠDR „Ledina“Grubišno Polje.
Udruga se brine za ribnjake poribljavajući ih, brinući se za stanje ribe, nivo i kvalitetu vode, velika se pažnja posvećuje i okolišu koji se redovito uređuje kako bi boravak ribiča bio što ugodniji. Organiziraju se radne akcije čišćenja okoliša, uređenja i popravka plota , nadsteršnica i dr.. U blizini ribnjaka sagrađen je manji Ribički dom. Ribolov se obavlja tokom cijele godine, subotom, nedjeljom, te državnim blagdanima. Vrijeme ribolova je od izlaska do zalaska sunca. Ribnjaci su poribljeni uglavnom šaranom i amurom, a ima dosta soma, smuđa i štuke te sitne ribe, uglavnom babuške. Udruga sudjeluje u raznim aktivnostima, natjecanjima, te uz ostale klubove i društva s područja općine sa svojih 40-ak članova znatno pridonosi razvoju športsko rekreativnih aktivnosti Općine Veliki Grđevac.

Velikogrđevačke ribičke priče

Iza nas ribiča Športsko rekreativno-ribolovne udruge „Grđevica“ u 2011. godini je niz događanja i akcija ,a sve sa jednim ciljem, zaštititi ribu i okoliš, stvoriti ugodno ribičko okruženja te se što više družiti i pričati ribičke priče. Kako je odavno poznato da su ribiči skloni preuveličavanju i bujnoj mašti tako će i sada poneki misliti da pričamo ribičke priče. U proteklih godinu dana udruga je za ljubitelje ribolova organizirala sedam ribičkih dana, ali isto tako i dve ribičke noći za sve one ljubitelje noćnog ribolova. Jelo se tu i pilo, družilo, pecalo pa čak su se odvažniji i kupali. Kako ne bi ispalo da smo samo izlovljavali, u proteklih godinu dana športski ribnjak poribljen je s 2500 kg šarana, 300-tinjak kg amura, te pokojim primjerkom tostolobika. U vodi osim tih vrsta ribe ima štuke, smuđa, babuške, deverike, sitne ribe, a u posljednje vrijeme sve veće probleme nam zadaju veći primjerci soma koji nam pojedoše sitniju ribu. Da se vratimo na aktivnosti kojih je bilo na pretek u prošlogodišnjem razdoblju. Tako smo sve naše snage aktivirali na uređenje okoliša pripremu uređenja infrastrukture na samom ribnjaku te smo u nekoliko navrata kupovali hrastovu višemetricu koju smo vozili na pilanu te pilili građu potrebnu za planirane nadstrešnice, nabavili smo letve, dovezli smo crijep, nabavili i postavili pilote oko tkz. „bola“, da nam se obala ne zarušava, krpali smo plot, napravili smo novu zapornicu na ulazu vode u ribnjak, sudjelovali smo na takmičenju Zajednice športsko ribolovnih društava Grada Grubišnog Polja gdje su naši kadeti osvojili prvo mjesto. Nadstrešnice se rade, plan je u ovoj godini staviti u funkciju novu ribičku kućicu, napraviti novi plot o čemu ćemo pisati u nekom od slijedećih brojeva. Do tada sve Vas pozivamo na ribičiju uz ribički pozdrav „Bistro“ !

Izgradnjom infrastrukture do ugodnijeg okruženja

Malo da se prisjetimo dana iz povijesti ribićkog društva na području općine Veliki Grđevac. Športsko rekreativno-ribolovna udruga „Grđevica“ iz Velikog Grđevca kao član Zajednice športsko ribolovnih društava Grada Grubišnog Polja utemeljena je prije 30-ak godina Sam ribnjak kopan je u nekoliko faza, glavnina ribnjaka iskopana je 1980. uz pomoć tadašnje tvrtke „Hidroregulacije“, zatim Šumarije Veliki Grđevac, te uz pomoć mnogih mještana koji su gradili i uređivali ribnjak bilo putem radnih akcija ili kroz druge vidove pomoći. Sam ribnjak je proširivan 1985. godine kada je na rijeci Grđevici stotinjak metara uzvodno od ribnjaka drvena brana zamjenjena betonskom koja je zadržavala vodu za kontinuirano punjenje ribnjaka vodom. 2003 godine napravljena je nova U to doba od 1980 - 1985. zahvaljujući tadašnjem rukovodstvu i brojnim članovima ribičkog društva uređen je okoliš ribnjaka, posađene su smreke koje se i danas nalaze na ribnjaku, ali što je još važnije već tada je začeta ideja o sportsko-rekreativnom centru Mato Lovrak koji se počeo graditi i uređivati početkom ovog stoljeća. U to doba društvo je kulminiralo u svom radu na stvaranju sportskog ribnjaka ne samo po broju radnih akcija koje su članovi ribičkog društva odrađivali već i po broju samih članova koji se kretao od 92 člana 1982. godine da bi društvo do 1985. godine dostigao vrhunac te brojilo 106 članova nakon čega se članstvo iz godine u godinu lagano smanjuje. Nagli pad članstva samog društva dogodio se početkom Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske države tako da 1990. društvo broji 49 članova. Društvo je tijekom domovinskog rata bilo aktivno te su mnogi današnji članovi Hrvatski branitelji, no nažalost za to vrijeme izgubljen je dio dokumentacije o radu društva.
Novi, i danas važeći, Statut udruge napravljen je i usvojen na Godišnjoj skupštini 1998. kada je društvo i preimenovano u Športsko rekreativno-ribolovnu udrugu „Grđevica“ iz Velikog Grđevca. Športsko rekreativno-ribolovna udruga „Grđevica“ iz Velikog Grđevca članica je Zajednice športsko ribolovnih društava Grada Grubišnog Polja od 2003. godine zajedno s ŠRD „Udica“ Grubišno Polje, ŠRD „Šaran“ Veliki Zdenci, ŠRD „Zdenac“ Mali Zdenci, ŠRD „Ilova“ Ivanovo selo i ŠDR „Ledina“Grubišno Polje.

Od 2010 godine Rukovodstvo Udruge čine:

Upravni odbor u sastavu
1. Igor Đurek – predsjednik Udruge
2. Ivan Kovač – zamjenik predsjednika
3. Veno Krčma – blagajnik
4. Vendel Nađ
5. Božidar Kolarić
6. Milan Radošević
7. Ivan Vagner

Nadzorni odbor
1. Jure Biškup
2. Krunoslav Bažulj
3. Mario Centa

Udruga u prošloj godini broji 43 člana. Udruga se brine za ribnjake poribljavajući ih, brinući se za stanje ribe, nivo i kvalitetu vode, velika se pažnja posvećuje okolišu koji se redovito uređuje kako bi boravak ribiča bio što ugodniji.

Od lani smo zahvaljujući Općini Veliki Grđevac te komunalnom poduzeću bogatiji za novi prostor tj. srušena je stara dotrajala te je na mjestu iste izdrađena nova lijepša ribarska kuća.
Nažalost, radove izgradnje ribarske kućice neki tkz. “velikogrđevački dobrotvori” prijavili su građevinskoj inspekciji kako bi eventualno stopirali izgradnju ribarske kućice, no međutim cilj im se nije ostvario, objekat je legaliziran i na tome im “hvala”. Radovi oko ribnjaka tu nisu stali, napravljeno je stotinjak metara drvenog plota uz ribnjak. U vlastitoj režiji napravljeno je 14 novih nadstrešnica koje svojim izgledom ukrašavaju ukupan ambijent na ribnjaku, a i štite ribiće i turiste od nepovoljnih vremenskih uvjeta.
Ribolov se obavlja tokom cijele godine, subotom, nedjeljom, te državnim blagdanima. Vrijeme ribolova je od izlaska do zalaska sunca. Ribnjaci su poribljeni uglavnom šaranom i amurom, a ima dosta soma, smuđa i štuke te sitne ribe, uglavnom babuške. Ribnjak je u 2012 poribljen s 1800 kg šarana i 200 kg amura Udruga sudjeluje u raznim aktivnostima, natjecanjima, te uz ostale klubove i društva s područja općine sa svojih 40-ak članova pridonosi razvoju športsko rekreativnih aktivnosti Općine Veliki Grđevac.

 
  Sport - Sve