Turistička zajednica područja Južna Bilogora

 

Turistička zajednica područja Južna Bilogora, nova je Turistička zajednica, koja je osnovana u veljači 2023. godine Sporazumom o zajedničkoj suradnji između Grada Grubišnoga Polja i Općine Veliki Grđevac.

Nova, TZP Južna Bilogora počela je aktivno s radom sredinom lipnja, radom izabrane direktorice. U proteklih nekoliko mjeseci, TZP Južna Bilogora bila je organizator brojnih aktivnosti, od kojih je najveći odjek kod posjetitelja dobila manifestacija 5. Velikogrđevačka komušana.

Toga dana, Lovrakov centar bio je centar tradicije, domaćih proizvoda i susreta svih generacija. Ovogodišnja, najveća do sada Velikogrđevačka komušana privukla je veliki broj posjetitelja (preko 1000) iz cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, a i šire.

Posjetitelji su tijekom cijelog dana imali priliku uživati u ''oživljenoj'' tradiciji i degustirati tradicionalne okuse ovoga kraja. Do kraja godine, u provedbi je obilježavanje Adventa na Južnoj Bilogori i Dječji doček Nove godine koji će se održati 31.12.2023. godine od 15:00h na Lovrakovom centru, a najmanje posjetitelje očekuje mnoštvo zabave uz kostimirane likove.

Pozivamo Vas sve da zapratite Turističku zajednicu Južna Bilogora na društvenim mrežama i prisustvujete brojnim događanjima koji vas očekuju u narednim tjednima, ali i sljedećoj godini! Ovom prilikom željela bih se zahvaliti aktivnim Udrugama i Ustanovama s područja Velikog Grđevca, koji su poduprli i sudjelovali u aktivnostima koje je TZP Južna Bilogora provodila u 2023. godini.

 
 

Kulturni centar Mato Lovrak

 
Kulturni centar Mato Lovrak

Općina Veliki Grđevac investitor je izgradnje Lovrakovog centra koji se nalazi na cesti Veliki Grđevac – Grubišno Polje, pokraj sportskog ribnjaka Športsko-ribolovnog društva „Grđevica“ a u koji su do sada utrošena vrlo značajna financijska sredstva. Isto je osmišljeno kao prostor koji se sastoji od kompozicijskog muzejskog vlaka i mlina a koji su predstavljali simbole najpoznatijih romana Mate Lovraka „Vlak u snijegu“ i „Družba Pere Kvržice“. Isti, tijekom godine obiđe više stotina učenika iz svih krajeva Hrvatske.

Naime sam mlin nalazi se na istom mjestu identičan kao onaj kakav su obnavljali Pero i družina. Uz mlin, predviđena je i izgradnja tradicijske mlinareve kuće, nadstrešnice s ljetnom učionicom, sanitarni čvor, dječje igralište, šetnica uz vodotok s klupama te ostali manji etnografski sadržaji. Sastavni dio Lovrakovog centra je i Staza prijatelja prirode koja vodi kroz šumu.

Lovrakov centar zamišljen je kao kulturno-edukativno-turistički centar za pretežito učenički turizam koji bi promovirao ovaj kraj, obnovio njegovu kulturnu baštinu i podsjetio na sam lik i djelo dječjeg pisca Matu Lovraka. Osebujno podneblje, ljepota krajolika okupana panonskim nebom te obilje šume koja svojom ljepotom i samozatajnošću oduševi svakog istinskog zaljubljenika u prirodu, biti će i a i već to jest omiljena destinacija za sve generacije.

Centar Mato Lovrak od prošle 2011.g. bogatiji je za još jedan etnografski sadržaj. Rekonstruirana je Mlinareva kuća s ciljem višenamjenskog korištenja. U Centru Mato Lovrak, uz već uobičajene brojne posjete dječjih, školskih izleta u 2011.g. obilježili su i odrasli izletnici, u obliku organiziranih grupnih posjeta, te pojedinačnih familijarnih vikend posjetitelja. Početkom ljeta u posjetu Centru Mato Lovrak bili su učesnici IX kongresa esperantista Hrvatske sa svojim gostima iz cijele Europe. Tijekom ljetnih mjeseci nakon sudbonosnog „da“, više mladenaca je izabralo mlin Družbe Pere Kvržice i vlak za fotografiranje. Kao dio kulturno prosvjetne manifestacije Lovrakovi dani kulture, i 2011.g. održan je Sajam kreativnosti uz izlaganje poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina s kulturno umjetničim programom, likovnom i kiparskom kolonijom. Na sajmu je bilo više izlagača i posjetitelja nego prethodne godine. Posebna atrakcija bio je turistički vlakić, koji je besplatno (o trošku Općine), vesele posjetitelje vozio nekoliko puta tijekom dana od škole do centra. U listopadu prošle godine, tadašnji ministar turizma Republike Hrvatske Damir Bajs, izabrao je upravo Centar Mate Lovraka za potpisivanje ugovora između Ministarstva turizma i korisnika potpora poticanja stvaranja novih turističkih proizvoda u 2011.g. – „Upoznaj Hrvatsku“. Dakle, Centar Mato Lovrak postaje interesantno višenamjensko odredište, kako za gospodarsko poslovne događaje, tako i za turističko edukativno odredište školske djece i odraslih.

Kulturni centar danas

U 2023. GODINI, U KUC-u STIGAO REKORDAN BROJ POSJETITELJA I RJEŠENJE MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA O PREVENTIVNNOJ ZAŠTITI ETNOGRAFSKE ZBIRKE

Iako smo posljednjih godinu dana zaokupljeni traženjem izvora sredstava za obnovu i rekonstrukciju postojećih eksponata, i kako još bolje promovirati stvaralaštvo Mate Lovraka, u 2023. godini u Velikom Grđevcu bilo je posjetitelja više no ikada.

Brojkom od 5 084 posjetitelja premašili smo 2019. godinu, kada ih je bilo oko 4800. Priču o Mati Lovraku, junacima njegovih romana i Velikom Grđevcu pričao je naš mali tim za kulturu: Kristina Barešić, omiljena učiteljica Jasna Piščević, studentica Gloria Svjetličić, a od jeseni su im se pridružili Helena Lovrak i sam Mato Lovrak, kojega je utjelovio kolega Slaven Klobučar. Pomoć su im bile kolegice na osposobljavanju Alica Konjević, Doroteja Moguš, Lorena Matušan i Sanja Zadravec.

Gotovo svi posjetitelji bili su i u Spomen sobi Mati Lovraku, stoga smo neizmjerno zahvalni OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac, ravnateljici Marini Balen i njezinim suradnicima na strpljenju i suradnji. Ništa ne bi bilo bez pomoći našega Josipa Benića, i toplog obroka kojega su pripremali i posluživali Maja Abramušić, Željka Brković, Sanela Matenda, Denis Poznovija, Renata Šokec i Anamarija Bačić. Novost u ovoj godini bile su kreativne radionice, izrade i pečenja kruha te izrada lutkica od komušine.

Ideja za novu godinu ne manjka, tako da vjerujemo da idemo u dobrom smjeru. Hvala svima koji vjeruju u nas i koji nas podržavaju da na najbolji mogući način dijelimo i promičemo priču o stvaralaštvu jednog od najvećih hrvatskih dječjih književnika, našeg Mate Lovraka.

OSIGURALI SMO ODRŽIVOST ETNOGRAFSKE ZBIRKE VELIKI GRĐEVAC

Potkraj godine razveselilo nas je Rješenje Ministarstva kulture i medija RH o preventivnoj zaštiti Etnografske zbirke smještene u mlinu, koja je u vlasništvu Općine Veliki Grđevac. Zbirka se sastoji od 114 predmeta koje su popisali i opisali studenti s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru pod vodstvom profesorice dr.sc. Danijele Birt Katić, a svjedoči o kulturi života, stanovanju i privređivanju seljaka na području Velikog Grđevca. Zbirka je poticaj za novo vrednovanje predmeta iz vremena opisanog u romanima Mate Lovraka i vrijednosti koje utjelovljuje, te kao takvo Ministarstvo je utvrdilo da ima svojstvo kulturnog dobra.

UNATOČ NEPOVOLJNIM VREMENSKIM PRILIKAMA, RAD BAZENA POZITIVAN

Ove godine vrijeme nam u ljetnim mjesecima nije išlo na ruku te ćemo tako Kupališnu sezonu 2023. godine pamtiti po nešto manjem broju kupača. No, pamtit ćemo je i po veselju svih velikogrđevačkih mališana mlađih od 10 godina koji su besplatno uživali u radostima kupanja na bazenu. I ove godine djeca su imala priliku naučiti plivati i usavršiti tehnike plivanja u sklopu škole plivanja koju su vodili treneri Sportske udruge – Super sportaš. Dodamo li k tome niz ušteda koje smo uspjeli ostvariti, sezonu smo završili zadovoljavajuće.
 

Ravnateljica
Zvjezdana Galkowski

 
 

Bazeni - SRC “Veliki Grđevac”

 
Bazeni - SRC “Veliki Grđevac”

Veliki Grđevac jedno je od rijetkih manjih mjesta koje je početkom 60-ih godine prošlog stoljeća imalo bazen. Ipak, bazen u Velikom Grđevcu je zbog tehničkih poteškoća i političkih nesuglasica vrlo brzo prestao sa radom.

Međutim, prije nekoliko godina ponovno se rodila ideja o izgradnji, odnosno rekonstrukciji bazena u Velikom Grđevcu. Tako je Općina Veliki Grđevac, koja je i idejni začetnik ove ideje, u suradnji sa projektnim partnerom Regionalnom razvojnom agencijom BBŽ, kandidirala  projekt naziva „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ na natječaj za dobivanje bespovratnih sredstava Europske unije.

Projekt razvoja i unaprjeđenja javne turističke infrastrukture „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ u konačnici je i odobren, te isti financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Osim rekonstrukcije i izgradnje bazena, sam projekt obuhvaća i nekoliko dodatnih sadržaja kao što je izgradnja višenamjenske građevine u sklopu sportsko-rekreacijskog centra, dva manja bazena za djecu, teniskog i odbojkaškog igrališta, te parkirališta.

Završetkom projekta dodatno se povećala turistička ponuda Velikog Grđevca, te se posjetitelji Kulturnog Centra „Mato Lovrak“, kojih je svakim danom sve više, mogu odlično zabaviti na novizgrađenim bazenima i tako produžiti svoj boravak u Velikom Grđevcu.

Izgradnja bazena u Velikom Grđevcu, a time i projekt „Vlakom kreacije do bazena imaginacije“ biti završen je 30. rujna 2016. godine, čime je bazen nakon gotovo pola stoljeća ponovno u funkciji.

Bazeni - SRC “Veliki Grđevac”

Sportsko rekreacijski centar "Veliki Grđevac" sastoji se od 25 metarskog dubokog bazena, plitkog bazena za djecu s dvije „gljive“, te hidromasažnog bazena s ljekovitom vodom.

Uz bazene, tu se još nalaze: veliko dječje igralište, teniski i odbojkaški teren, sala s biljar stolom, stolom za stolni tenis te stolni nogomet.

Gosti za vrijeme boravka na bazenima mogu unajmiti ležaljku, a suncobrani su osigurani za sve one koji žele pobjeći od sunca u vrućim ljetnim danima.

Naravno, tu se nalazi i ugostiteljski objekt u  kojem  za vrijeme rada bazena gosti mogu kupiti hranu te osvježavajuća pića i sladolede.

Bazeni su napravljeni po najvišim standardima, opremljeni suvremenom tehnološkom opremom i obloženi kvalitetnom bazenskom keramikom. Plivački bazen je, osim bazenske tehnike za obradu vode, opremljen podvodnom rasvjetom i ljestvama za ulaz u bazen. Uz plivački bazen je i stolica s dizalom za ulaz i izlaz teško pokretnih kupača. Dječji bazen također ima podvodnu rasvjetu i usto vodene atrakcije  tkz. „gljiva“ i „maslačak“. Masažni bazen također  ima podvodnu rasvjetu, zračnu masažu i vodeno-zračnu masažnu stanicu.

 
 

Staza prijatelja prirode

 

U Velikom Grđevcu, rodnom mjestu književnika za djecu Mate Lovraka, pokraj vlaka u kojemu je sniman film „Vlak u snijegu” 6. rujna 2022. otvorena je „Staza prijatelja prirode”, čija je izgradnja i opremanje financirano novcem iz EU fondova.

Uz otvorene bazene koji se griju putem solarne elektrane, također financirane iz EU fondova, i kompozicije vlaka u kojemu je snimao jedan od najpoznatijih hrvatskih dječjih filmova "Vlak u snijegu", prema Lovrakovoj knjizi, Veliki Grđevac tako je dobio još jedan atraktivan sadržaj.

„Staza prijatelja prirode” nije složena da samo stojite kraj edukativnih tabli i samo čitate, već da u šetnji uživate u ovom miru, pjevu ptica.

Na stazi dugoj 600-tinjak metara uz info-table nalaze se i drugi objekti, poput vidikovca.

Inače, u sklopu Kulturnog centra Mete Lovrak položen je pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”. U centru se nalazi rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište i manji etnografski sadržaji. Prostor je  atraktivan, jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, kao pritoku rijeke Česme. Sportsko - rekreacijski centar Veliki Grđevac sastoji se od 25 metarskog bazena, manjeg bazena za djecu  te hidromasažnog bazena s ljekovitom vodom. Uz bazene su veliko dječje igralište, te sportski tereni.

 
 

Program turističke ponude općine Veliki Grđevac

 

Centar Mate Lovraka

Na temeljima romana «Družba Pere Kvržice» i «Vlak u snijegu» dječjeg književnika Mate Lovraka, rođenog velikogrđevčana niknuo je Lovrakov centar sa replikom mlina – vodenice i lokomotive parnjače s tri vagona. Iako je još u izgradnji, posjetilo ga je ove godine niz učeničkih ekskurzija, umirovljeničkih udruga kao i neorganiziranih posjetitelja, a po interesu turističkih agencija se zaključuje da je već sada Lovrakov centar izuzetno interesantna edukativno-turistička destinacija. Radi te spoznaje, općina svojim razvojnim programima sve naglašenije potencira turizam kao granu privređivanja koja može biti perspektivna za daljnji ukupni razvoj općine. Opće je poznato da pokrenuti turizam u kontinentalnom području, bez turističe tradicije nije lako, ali Lovrakov centar sa svojim sadržajima u nedirnutom prirodnom okolišu s tradicijskim objektima ukazuje na potrebu uključivosti svih subjekata u provedbu i realizaciju ovog projekta, jer u konačnici turizam u ukupnoj gospodarskoj strukturi općine može zauzeti značajno mjesto kao pokretač zapošljavanja i gospodarskog razvoja. Obnavljanjem starog bazena s novim sportsko rekreacijskim sadržajima, te povezivanje istog kompleksa „stazom Družbe Pere Kvržice“, Veliki Grđevac će postati jedno od dominantnijih turističkih odredišta Bjelovarsko bilogorske županije, s velikim izgledima da svaki odrasli posjetitelj doživi „povratak u djetinjstvo“. Značajan doprinos ideji i izgradnji dao je gospodin Marijan Dautanac, sadašnji općinski načelnik, te načelnik u početnoj fazi izgradnje. Radi činjenice da je Lovrakov centar još u izgradnji, nije još određen subjekt za upravljanje i gospodarenje istim, pa tu ulogu do sada imala Turistička zajednica Općine Veliki Grđevac i sama Općina. Značajnu ulogu u organizaciji turističkih posjeta treba pripisati i Osnovnoj školi Mate Lovraka Veliki Grđevac. Kao zanimljivost valja još istaknuti da je u Lovrakovom centru održano nekoliko vjenčanja. Mladi parovi poželjeli su reći svoje sudbonosno „da“ u vlaku, a fotografiranje mladenaca u centru je uobičajena pojava. Dakle, Lovrakov centar je u svim strateškim planovima razvoja Općine Veliki Grđevac naznačen kao razvojni prioritet, a u svoje strateške programe uključuje ga i Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora, kao i Turistička zajednica Bjelovarsko bilogorske županije.

Lovrakovi dani kulture

Lovrakovi dani kulture su tradicionalna kulturno-prosvjetna manifestacija državnog značaja posvećena Mati Lovraku, jednom od najuspješnijih dječjih književnika. Lovrakovi dani kulture potiču razvijanje literarnog, novinarskog i likovnog stvaralaštva učenika osnovnih škola. Na natječaju sudjeluje 70 škola iz 12 županija sa oko 600 učenika. Najbolja ostvarenja objavljuju se u zbornicima koji se tiskaju svake godine. U sklopu LDK prezentiraju se i scenska stvaralaštva, održavaju izložbe (slikarske, etnografske, izložbe knjiga i dr.) a veoma je značajna i dodjela nagrade „Mato Lovrak“ romanu za mladež. Lovrakovi dani održavaju se svake godine u lipnju.

Spomen soba Mate Lovraka

Unutar prostora Osnovne škole Mate Lovraka uređena je spomen soba poznatog dječjeg književnika Mate Lovraka, rođenog 08.03.1899.g. u Velikom Grđevcu a koja svjedoči o liku i djelu velikog dječjeg pisca.

Igre Družbe Pere Kvržice

U sklopu Lovrakovih dana kulture, kojima se iskazuje sjećanje na život i djelo klasika naše dječje književnosti Matu Lovraka rođenog u Velikom Grđevcu, već petu godinu za redom krajem svibnja mjeseca održava se sportsko - zabavna manifestacija Igre družbe Pere Kvržice, u kojoj sudjeluju učenici osnovnih škola s područja BBŽ te njihovi roditelji ( 200-tinjak sudionika )
Program manifestacije:

- postrojavanje ekipa
- mimohod
- kulturni program i podizanje zastave
- otvaranje igara
- športske igre i igre iz poznavanja književnih djela mate lovraka
- proglašenje pobjednika i dodjela medalja, priznanja i nagrada
- ručak
- natjecateljske igre za odrasle

Održavanje: posljednji vikend u svibnju

Sajam kreativnosti

U Velikom Grđevcu od strane Osnovne škole, pokrenuta je inicijativa za osmišljavanje svojevrsne manifestacijom u kojoj bi došli do izražaja kreativnost djece i roditelja u izradi raznih predmeta. Ista je nazvana – Sajam kreativnosti a čiji je pokrovitelj Općina Veliki Grđevac koja znatnim financijskim sredstvima podpomaže ovu hvale vrijedne izložbu.Već šestu godinu za redom početkom lipnja mjeseca održava se manifestacija Sajma kreativnosti. Na Sajmu kreativnosti će izlagati zainteresirani pojedinci te udruge i društva, ali i šire koji imaju nešto prigodno izložiti i na taj način prezentirati i prodati svoje proizvode. Na Sajmu kreativnosti uz ranije navedene ciljeve u planu je uključiti u projekt, uz već do sada bogatu kulturnu ponudu, turističku promidžbu, i gastronomsku ponudu uz predstavljanje tradicijskih jela, pića i delicija ovog djela Bjelovarsko - bilogorske županije. Na manifestaciji sudjeluje preko 50-ak izlagača s područja BBŽ, nekoliko kulturno- umjetničkih skupina, gostujućih udruga, škola te preko 500 posjetitelja manifestacije. Na sajmu gostovat će kao i sve godine do sada likovna i kiparska kolonija.

Lovni i ribolovni turizam te Lovački dom u funkciji turizma

Biti lovac ili ribolovac je stil života, prije svega to je potreba čovjeka za boravkom u prirodi, druženjem, kao i željom da tu prirodu očuva od svih neželjenih utjecaja, da vodi brigu o uzgoju i zaštiti ribljeg fonda I divljači, osobito ugroženih vrsta, a da prirast divljači odstrijeli kao zasluženu nagradu za svoj rad. Odstrel divljači i stjecanje trofeja današnji je civilizacijski odraz prastarog odnosa čovjeka i prirode. Lov je u neku ruku i vrsta zabave, natjecanje u rukovanju oružjem i održavanju tjelesne kondicije. Danas na lovstvo možemo gledati i sa ekonomskog stajališta kroz prihode od lovstva i lovnog turizma. Prirodne ljepote, bogatstvo i raznolikost grđevačkog kraja pružaju velike mogućnosti kako za lov tako i za šetnje prirodom, foto lov, snimanje nadziranje divljači u svom prirodnom okruženju . Kroz povijest Lovačko društvo “Jelen” Veliki Grđevac je gospodarilo lovištem veličine od 12 500 hektara do današnje površine od 6 500 hektara. Danas je društvo zakupnik Zajedničkog lovišta Bjelovarsko- bilogorske županije „Grđevica-Kovačica“ 7/401. Lovački dom, sa svojih šest soba opremljen je potrebnom opremom i namještajem, te se u njemu odvijaju brojne aktivnosti i druženja lovaca .