Dječji vrtić „Slatki potok“

Osnovan je 1.3. 1977.godine kao područni vrtić grubišnopoljskog dječjeg vrtića „Maca Brkić“ čije ime je i on nosio sve do odvajanja 1996. godine. Te godine pokrenut je postupak registracije našeg vrtića kao samostalne ustanove pod nazivom „Slatki potok“. Prošle godine, u suradnji s grubišnopoljskim dječjim vrtićem „Tratinčica“, obilježili smo tridesetu obljetnicu rada.

Vrtić je smješten u unajmljenom prostoru velikogrđevačke osnovne škole Mato Lovrak i ima jednu mješovitu skupinu djece u dobi od 2 godine do polaska u školu, te provodi program predškole čiji se rad odvija subotom. Trenutno je u vrtić upisano 26 djece, a u predškolu 24-ero djece.

U skupini rade 2 odgojitelja u primarnom desetosatnom programu od kojih jedna odgojiteljica obavlja i poslove ravnatelja. Osim odgojitelja, tu je i naša teta kuharica-spremačica. Ona se brine da nam uvijek bude čisto, te nam nešto fino i zdravo skuha ( da imamo „goriva“ za sve aktivnosti tijekom dana ). Administrativne i financijsko-računovodstvane poslove obavljaju djelatnici općine uz naknadu. Radno vrijeme usklađeno je s potrebama roditelja, a ono je od 6.00 do 16.00.

Iako smo u adaptiranom prostoru osnovne škole, nastojali smo stvoriti mjesto radosnog življenja, igre i učenja djece na koje djeca veselo dolazei rado borave u njemu. Kako smo mi mali vrtić, nemamo stručni tim što nam vrlo otežava stručno–pedagoški rad. No, baš iz tog razloga ulažemo maksimalan trud (nema ograničenja radnog vremena) kako bi našoj djeci pružili ono što nude i veći vrtići od nas, ne pazeći pri tom na dulje radno vrijeme.

Naši organizacijski uvjeti ( mješovita skupina ) pružaju djeci mogućnost druženja djece različite dobi baš kao u pravoj obitelji, što naročito pogoduje učenju i cjelovitom razvoju djece. Svakodnevno nastojimo djeci omogućiti široku lepezu aktivnosti, te raznovrsne izbore materijala i sadržaja. Naime, poznato je da djeca najbolje uče u aktivnostima koje sami odaberu, a ne onim koje su im nametnute.

Osim pristupa djeci, važnu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu ima i prostor koji ih okružuje. Toga smo mi itekako svjesni te se mnogo pozornosti posvećuje uređenju vrtića i nabavci opreme. Kao i kod većine vrtića vlastita sredstva nisu dovoljna da zadovolje sve naše potrebe te svake godine nešto nabavimo i uz pomoć raznih donatora. Isto tako u zadnje vrijeme i sami „zarađujemo“ prodavajući boce. Tu su, naravno, i roditelji koji nam pomažu kada je to potrebno. Tako roditelji djece koja odlaze u školu svake godine u znak pažnje poklone vrtiću nešto od opreme koja nam još nedostaje.

U srpnju 2008 godine kandidirali smo projekt pod nazivom "Uređenje dječjeg vrtića "Slatki potok "Veliki Grđevac za dodjelu sredstava darovnica iz programa Projekta socijalnog i gospodarskog oporavka PPDS-a -potkomponenta Socijalna uključenost, kojeg je raspisalo Ministarstvo šumarstva, regionalnog razvoja i vodnoga gospodarstva. Projekat je odobren , te je potpisan Darovni ugovor (br. 06-D-SU2-21058/08-07) 24.listopada 2008. god. u Pakracu u vrijednosti od 331 114,20 kuna, od čega je spomenuto Ministarstvo putem zajma Svjetske banke osiguralo 264.377,85 kuna koje su isplaćene u tri rate tijekom godine dana(prosinac 2008,svibanj 2009 i rujan 2009.), Ostala sredstva u iznosu od 66.735,36 kuna osigurala je Općina Veliki Grđevac kao osnivač dječjeg vrtića i kao partner u provođenju potprojekta.

Dječji vrtić „Slatki potok“

Dovršetkom Projekta dobili smo zaista primjerene uvjete za rad što ulaganjima samo vlastitih sredstava nebi mogli postići još jako dugo. Isto tako, završetkom Projekta stvoreni su i uvjeti za dalji razvoj predškolskog odgoja na području naše općine.Lijep i dobro opremljen prostor postaje pretijesan , te nam je slijedeći zadatak u suradnji s Osnivačem raditi na izgradnji primjerenog prostora.
Nastojimo prostor vrtića učiniti djeci što ugodnijim tj. Što sličnijim ugođaju roditeljskog doma. Vrtić je podijeljen na više kutića i centara aktivnosti. Tako imamo centar za početno čitanje i pisanje, istraživački centar, obiteljski centar, glazbeni, likovni, početne matematike, didaktičkih igara, informatički, centar ekologije, centar građenja i još mnoge druge koji tijekom igre nastaju ali i nestaju kada interes za njih prestane. Posebno smo ponosni na naš informatički centar koji se sastoji od dva računala. Svi ti centri opskrbljeni su različitim materijalima i opremom, od najobičnijih kutijica, čepova i drugih recikliranih materijala pa do skupljih didaktičkih igračaka. No, osim postojanja velikog broja zanimljivog materijala, jednako je važna i sloboda dječjeg odabira. Naime, matematički pojmovi mogu se usvajati i „kupujući“ nešto u našoj trgovini isto kao i gradeći garaže u centru građenja ili pak kuhajući u našoj kuhinji.
Kroz cjelokupan rad veoma je važno djeci pokazati da ih se cijeni i da se u njih ima povjerenja. Važan korak u tom pravcu jest donošenje zajedničkih pravila gdje ih se potiče da se dogovorenih pravila i pridržavaju ( I TETE! ). Jedan od primjera je i samoposluživanje hranom, klizni doručak, te slobodan odabir popodnevnog odmora ( nema prisilnog spavanja ).
Kroz proteklo razdoblje možemo se pohvaliti sudjelovanjem na raznim manifestacijama u bližem, ali i širem okruženju. Naročito nam je drago da se možemo pohvaliti vrlo dobrom suradnjom sa osnovnom školom u čijem prostoru boravimo. Sva važnija zbivanja na razini škole ne prolaze bez nas. Tako smo sudjelovali na obilježavanju Dana kruha, Dječjeg tjedna, Božića, Poklada, Valentinova, Dana škole, Uskrsa, Dana planeta Zemlje, Lovrakovih dana kulture od kojih nam je najdraži Sajam kreativnosti koji se odvija u okviru Lovrakovih dana kulture. Osim toga od samog početka sudjelujemo i na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića Bjelovarsko-bilogorske županije gdje smo osvajali i medalje. Već više godina osvajali smo i i nagrade na natječaju Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije „Volim Hrvatsku“ u kategoriji likovnih radova dječjih vrtića. Osobito smo ponosni što se dodjela nagrada za 2007. godinu, zahvaljujući nama, održala u našem Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu. Kraj pedagoške godine obilježava se izletom i priredbom za roditelje.

Još mnogo toga dalo bi se reći o našem malom vrtiću koji je nama vrtićavcima postao drugi dom. Put razvoja vrtića kojim smo krenuli ponekad je ravan, ali mnogo puta više trnovit. Mnogo je lakše deklarativno prihvatiti, nego u praksi ostvariti odgojno-obrazovni pristup u kom se svako dijete, sa svim njegovim posebnostima, može razumjeti i njegov razvoj i učenje učinkovito podržati. Pri tom se rukovodimo da je dijete vrijednost samo po sebi, a dobrobit djeteta naša temeljna briga gdje vrtić treba biti mjesto istinskog življenja, igre i učenja djece. Slobodni, samopouzdani, snalažljivi, odgovorni „klinci“ koji kreativno i kritički razmišljaju neki su od najvažnijih ciljeva odgoja koji se nastoje afirmirati u Dječjem vrtiću „Slatki potok“. JER, U VRTIĆU SE DJECA NE PRIPREMAJU SAMO ZA ŠKOLU, VEĆ ZA ŽIVOT!

Tradicija predškolskog odgoja na području naše velikogrđevačke općine duga je 36 godina. Davne 1977. godine osnovan je dječji vrtić u Velikom Grđevcu kao područni vrtić grubišnopoljskog dječjeg vrtića.Od svog osnutka smješten je u iznajmljeni i adaptirani prostor osnovne škole"Mato Lovrak" u kojem i danas obavlja svoju djelatnost.

Dječji vrtić"Slatki potok" ima jednu mješovitu skupinu djece u dobi od dvije godine do polaska u školu,te provodi program Predškole kojim su obuhvaćena djeca u godini pred polazak u školu,a koja nisu polaznici vrtića .U vrtićku je grupu upisano 32-oje djece,dok ih je u programu predškole dvadesetak.O mališanima trenutno brinu tri odgojitelja i jedna zaposlenica koja obavlja poslove čišćenja i kuhanja.Jedna je odgojiteljica zaposlena na pola radnog vremena , a od dva odgojitelja zaposlena s punim radnim vremenom,jedna obavlja i poslove ravnatelja.

Dječji vrtić „Slatki potok“

Humanistički pristup u radu s djecom koji dijete i njegove potrebe stavlja na prvo mjesto uz uspostavljanje dobrih međuljudskih odnosa ,temelj su rada i djelovanja odgojitelja u vrtiću.Puno se pažnje polaže upravo građenju kvalitetnih odnosa u grupi koji podrazumijevaju zadovoljavanje vlastitih potreba uz uvažavanje potreba drugih,na građenju međusobnog povjerenja,poštovanja,,slobodi mišljenja i izražavanja,te na slobodi izbora pojedinca određenog sadržaja ili aktivnosti.Kroz razne aktivnosti potiče se međusobna suradnja i tolerancija,neovisnost,samostalnost,kreativnost, poštovanje dječjih i ljudskih prava,razvija se ekološka svijest,te socijalne vještine koje su djetetu potrebne,usvajaju se razne vještine i znanja i sl.
Rad u mješovitoj skupini veoma je zahtjevan zbog djeca različite kronološke dobi ,te različite razvojne dobi , a time i veoma raznolikih interesa.Ipak, takva je grupa puno prirodnija jer djeca u grupi funkcioniraju kao u velikoj obitelji,odnos između starijih i mlađih je kao između braće i sestara.Mlađi uče od starijih ,a stariji brinu o mlađima.

Prostor je organiziran u obliku manjih centara što omogućuje djeci prirodno grupiranje u manje interesne grupe.Na taj način ostvaruje se komunikacija među svim sudioniocima aktivnosti,razvijaju se suradnički odnosi,razmjenjuju se ideje,djeca pomažu jedni drugima i uče jedni od drugih.U radu polazimo od dječjih potreba i interesa. Djeci nudimo različite razvojne poticaje koji omogućuju dječje istraživanje i stavljaju dijete u aktivnu i suradničku ulogu pazeći pri uređenju materijalnog okruženja u kojem je sve dostupno svakom djetetu.Poštujemo i odgajamo slobodu izbora djeteta kod odmora,druženja,prehrane i odabira aktivnosti.Vrtić je dobro opremljen didaktičkim sredstvima,igračkama i namještajem.

Kroz godinu se uključujemo u sve aktivnosti i događanja u našem užem ,ali i širem okruženju.Kako se nalazimo u zgradi osnove škole,najbolja i najintenzivnija suradnja se odvija upravo sa osnovnom školom "Mato Lovrak".Redovito se uključujemo u osnovnoškolska događanja, kao što su razne priredbe,kazališne predstave,edukativna predavanja.Zajednički projekt bilo nam je sudjelovanje na obilježavanju Europskog tjedna BBŽ gdje smo s folklornom skupinom škole predstavljali Republiku Hrvatsku.Jedno od nama najdražih događanja jest sudjelovanje na Sajmu kreativnosti u sklopu Lovrakovih dana kulture.Tu zajedno s roditeljima možemo pokazati svoju kreativnost i usput provesti dan u druženju i zabavi.Redovito sudjelujemo na Olimpijadi dječjih vrtića BBŽ,te raznim drugim natjecanjima i natječajima.Tako smo do sada sudjelovali na natječajima Turističke zajednice za najbolji likovni rad djece u kategoriji dječjih vrtića BBŽ u sklopu projekta Volim Hrvatsku gdje smo već više puta bili vrlo uspješni.Rado sudjelujemo i u raznim humanitarnim akcijama, pa smo tako zajedno s roditeljima za Božić izrađivali čestitke za korisnike Programa Pomoć u kući,a u suradnji s Crvenim križem Grubišno polje sakupljali smo odjeću za njihove korisnike.
Iako smo jedan od najmanjih dječjih vrtića u BBŽ nastojimo pratiti sve aktualnosti u području predškolskog odgoja i obrazovanja što podrazumijeva konstantno usavršavanje odgojitelja. Uz sve poteškoće i ne baš idealne uvjete koji podrazumijevaju mali prostor i nedostatak jednog odgojitelja,smisao našeg rada vidimo u zadovoljstvu djece i roditelja našim vrtićem,a sve veći broj zahtjeva za upis u vrtić govori u prilog tome da smo na tom putu uspješni.

Svako dijete svijet je za sebe,a cilj nam je da se za vrijeme boravka u vrtiću baš svako dijete tako i osjeća-prihvaćeno,voljeno,sigurno,cijenjeno,slobodno i neovisno.

Vrtić danas

Dječji vrtić «Slatki potok» je samostalna javna ustanova koja obavlja djelatnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području općine  Veliki Grđevac.

Vrtić ima dvije mješovite skupine u koje je upisano 41 dijete od navršene treće godine pa do polaska u osnovnu školu. Po navršetku treće godine života planiran je upis još troje djece , te će time i ove godine vrtić biti maksimalno popunjen.

Unatoč velikog broja ispisane djece zbog polaska u osnovnu školu , ove godine smo upisali svu djecu vrtićke dobi,te nemamo listu čekanja. Ipak, i dalje je aktualan velik interes za upis djece jasličke dobi.

U našem vrtiću se uz redovan program provodi  i program predškole za djecu koja nepolaze redovan program , a u godini su pred polazak u osnovnu školu. Taj program polazi 9-ero djece te je time obuhvat djece u godini pred polazak u školu stopostotan.

S obzirom da već duže vrijeme nastojimo zaposliti još odgojitelja koji nam nedostaju osobito za rad u programu predškole ,ove se godine možemo pohvaliti zapošljavanjem dvije odgojiteljice s područja naše općine . Time ne samo da  smo se uskladili sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, već smo i podigli kvalitetu rada kako u redovnom programu ,tako i u programu predškole .

U proteklom razdoblju ponovo je bila izražena potreba za  suradnjom sa logopedom kao vanjskim stručnim suradnikom zbog povećanog broja djece s nekim vidom govorne poteškoće.

Zbog malog broja logopeda ,a velike potrebe za tretmanom,suradnja nije ostvarena  u vidu dolaska u vrtić, ali surađujemo u vidu konzultacija prema potrebama pojedinog djeteta .

Kao vanjski suradnik ove će nam godine  biti pedagog s kojim smo dogovorili suradnju putem Ugovora o djelu ,a čija će nam pomoć biti itekako korisno osobito u području unapređenja rada odgojitelja što uključuje osobito vrednovanje rada, planiranje i adekvatno praćenje svakog djeteta individualno, poboljšanju suradnje s roditeljima putem predavanja i radionica,te praćenje rada odgojitelja koji stažira u našem vrtiću.

U protekloj pedagoškoj godini osim redovnog odgojno -obrazovnog rada sudjelovali smo u svim događanjima u našoj bližoj okolini .

Po drugi put sudjelovali smo u manifestaciji turističke zajednice pod nazivom „ Velikogrđevačka komušana “ gdje smo bili nositelji radionice „Igračke i ukrasi od komušine“.

U sklopu te manifestacije obilježili smo i Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Podržali smo i akciju Crvenog križa sakupljajući prvenstveno dječju odjeću i obuću,te slatkiše i prehrambene namirnice za one kojima je to potrebno.

Adventski ciklus obilježen je u vrtiću uz naglasak na promicanje humanih vrijednosti ,a sudjelovanjem na božićnoj priredbi u organizaciji osnovne škole zaokružili smo to predblagdansko vrijeme.

Olimpijada dječjih vrtića BBŽ ni ove godine nije prošla bez nas , a možemo se pohvaliti i osvojenom zlatnom medaljom u kategoriji „Trčanje na 50 metara „ za dječake.

U sklopu Lovrakovih dana kulture već smo tradicionalno sudjelovali na Sajmu kreativnosti svojim eko radovima  , ali i na Cvjetnom korzu koji se nakon dugo godina ponovno održavao kao sastavni dio Sajma kreativnosti.

Gledali smo predstave za djecu profesionalnih izvođača, ali smo ih i sami izvodili kako bi djecu potaknuli na kreativno izražavanje .

Pedagoška godina završila je izletom u Zagreb ,te završnom priredbom za ispraćaj naših predškolaca koji će na jesen sjesti po prvi puta u školske klupe .

Još je puno toga o čemu bi se moglo pisati jer je naš dan uvijek drugačiji i uvijek ispunjen .

I na kraju , ono što bih htjela posebno istaknuti jest da se potiče povjerenje odgojitelja u sposobnosti svakog djeteta čime se utječe na samostalnost, samopouzdanje,inicijativnost  i povjerenje u vlastite mogućnosti i sposobnosti . Dječji smijeh i radosna lica , uz poneki izuzetak , govore nam da smo na dobrom putu


Ivanka Pušić

 
  Obrazovanje - Sve