Centar Mate Lovraka

Na temeljima romana «Družba Pere Kvržice» i «Vlak u snijegu» dječjeg književnika Mate Lovraka, rođenog velikogrđevčana niknuo je Lovrakov centar sa replikom mlina – vodenice i lokomotive parnjače s tri vagona. Iako je još u izgradnji, posjetilo ga je ove godine niz učeničkih ekskurzija, umirovljeničkih udruga kao i neorganiziranih posjetitelja, a po interesu turističkih agencija se zaključuje da je već sada Lovrakov centar izuzetno interesantna edukativno-turistička destinacija. Radi te spoznaje, općina svojim razvojnim programima sve naglašenije potencira turizam kao granu privređivanja koja može biti perspektivna za daljnji ukupni razvoj općine. Opće je poznato da pokrenuti turizam u kontinentalnom području, bez turističe tradicije nije lako, ali Lovrakov centar sa svojim sadržajima u nedirnutom prirodnom okolišu s tradicijskim objektima ukazuje na potrebu uključivosti svih subjekata u provedbu i realizaciju ovog projekta, jer u konačnici turizam u ukupnoj gospodarskoj strukturi općine može zauzeti značajno mjesto kao pokretač zapošljavanja i gospodarskog razvoja. Obnavljanjem starog bazena s novim sportsko rekreacijskim sadržajima, te povezivanje istog kompleksa „stazom Družbe Pere Kvržice“, Veliki Grđevac će postati jedno od dominantnijih turističkih odredišta Bjelovarsko bilogorske županije, s velikim izgledima da svaki odrasli posjetitelj doživi „povratak u djetinjstvo“. Značajan doprinos ideji i izgradnji dao je gospodin Marijan Dautanac, sadašnji općinski načelnik, te načelnik u početnoj fazi izgradnje. Radi činjenice da je Lovrakov centar još u izgradnji, nije još određen subjekt za upravljanje i gospodarenje istim, pa tu ulogu do sada imala Turistička zajednica Općine Veliki Grđevac i sama Općina. Značajnu ulogu u organizaciji turističkih posjeta treba pripisati i Osnovnoj školi Mate Lovraka Veliki Grđevac. Kao zanimljivost valja još istaknuti da je u Lovrakovom centru održano nekoliko vjenčanja. Mladi parovi poželjeli su reći svoje sudbonosno „da“ u vlaku, a fotografiranje mladenaca u centru je uobičajena pojava. Dakle, Lovrakov centar je u svim strateškim planovima razvoja Općine Veliki Grđevac naznačen kao razvojni prioritet, a u svoje strateške programe uključuje ga i Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora, kao i Turistička zajednica Bjelovarsko bilogorske županije.

Lovrakovi dani kulture

Lovrakovi dani kulture su tradicionalna kulturno-prosvjetna manifestacija državnog značaja posvećena Mati Lovraku, jednom od najuspješnijih dječjih književnika. Lovrakovi dani kulture potiču razvijanje literarnog, novinarskog i likovnog stvaralaštva učenika osnovnih škola. Na natječaju sudjeluje 70 škola iz 12 županija sa oko 600 učenika. Najbolja ostvarenja objavljuju se u zbornicima koji se tiskaju svake godine. U sklopu LDK prezentiraju se i scenska stvaralaštva, održavaju izložbe (slikarske, etnografske, izložbe knjiga i dr.) a veoma je značajna i dodjela nagrade „Mato Lovrak“ romanu za mladež. Lovrakovi dani održavaju se svake godine u lipnju.

Spomen soba Mate Lovraka

Unutar prostora Osnovne škole Mate Lovraka uređena je spomen soba poznatog dječjeg književnika Mate Lovraka, rođenog 08.03.1899.g. u Velikom Grđevcu a koja svjedoči o liku i djelu velikog dječjeg pisca.

Igre Družbe Pere Kvržice

U sklopu Lovrakovih dana kulture, kojima se iskazuje sjećanje na život i djelo klasika naše dječje književnosti Matu Lovraka rođenog u Velikom Grđevcu, već petu godinu za redom krajem svibnja mjeseca održava se sportsko - zabavna manifestacija Igre družbe Pere Kvržice, u kojoj sudjeluju učenici osnovnih škola s područja BBŽ te njihovi roditelji ( 200-tinjak sudionika )
Program manifestacije:

- postrojavanje ekipa
- mimohod
- kulturni program i podizanje zastave
- otvaranje igara
- športske igre i igre iz poznavanja književnih djela mate lovraka
- proglašenje pobjednika i dodjela medalja, priznanja i nagrada
- ručak
- natjecateljske igre za odrasle

Održavanje: posljednji vikend u svibnju

Sajam kreativnosti

U Velikom Grđevcu od strane Osnovne škole, pokrenuta je inicijativa za osmišljavanje svojevrsne manifestacijom u kojoj bi došli do izražaja kreativnost djece i roditelja u izradi raznih predmeta. Ista je nazvana – Sajam kreativnosti a čiji je pokrovitelj Općina Veliki Grđevac koja znatnim financijskim sredstvima podpomaže ovu hvale vrijedne izložbu.Već šestu godinu za redom početkom lipnja mjeseca održava se manifestacija Sajma kreativnosti. Na Sajmu kreativnosti će izlagati zainteresirani pojedinci te udruge i društva, ali i šire koji imaju nešto prigodno izložiti i na taj način prezentirati i prodati svoje proizvode. Na Sajmu kreativnosti uz ranije navedene ciljeve u planu je uključiti u projekt, uz već do sada bogatu kulturnu ponudu, turističku promidžbu, i gastronomsku ponudu uz predstavljanje tradicijskih jela, pića i delicija ovog djela Bjelovarsko - bilogorske županije. Na manifestaciji sudjeluje preko 50-ak izlagača s područja BBŽ, nekoliko kulturno- umjetničkih skupina, gostujućih udruga, škola te preko 500 posjetitelja manifestacije. Na sajmu gostovat će kao i sve godine do sada likovna i kiparska kolonija.

Lovni i ribolovni turizam te Lovački dom u funkciji turizma

Biti lovac ili ribolovac je stil života, prije svega to je potreba čovjeka za boravkom u prirodi, druženjem, kao i željom da tu prirodu očuva od svih neželjenih utjecaja, da vodi brigu o uzgoju i zaštiti ribljeg fonda I divljači, osobito ugroženih vrsta, a da prirast divljači odstrijeli kao zasluženu nagradu za svoj rad. Odstrel divljači i stjecanje trofeja današnji je civilizacijski odraz prastarog odnosa čovjeka i prirode. Lov je u neku ruku i vrsta zabave, natjecanje u rukovanju oružjem i održavanju tjelesne kondicije. Danas na lovstvo možemo gledati i sa ekonomskog stajališta kroz prihode od lovstva i lovnog turizma. Prirodne ljepote, bogatstvo i raznolikost grđevačkog kraja pružaju velike mogućnosti kako za lov tako i za šetnje prirodom, foto lov, snimanje nadziranje divljači u svom prirodnom okruženju . Kroz povijest Lovačko društvo “Jelen” Veliki Grđevac je gospodarilo lovištem veličine od 12 500 hektara do današnje površine od 6 500 hektara. Danas je društvo zakupnik Zajedničkog lovišta Bjelovarsko- bilogorske županije „Grđevica-Kovačica“ 7/401. Lovački dom, sa svojih šest soba opremljen je potrebnom opremom i namještajem, te se u njemu odvijaju brojne aktivnosti i druženja lovaca .

 
  Turizam - Sve