U Velikom Grđevcu, rodnom mjestu književnika za djecu Mate Lovraka, pokraj vlaka u kojemu je sniman film „Vlak u snijegu” 6. rujna 2022. otvorena je „Staza prijatelja prirode”, čija je izgradnja i opremanje financirano novcem iz EU fondova.

Uz otvorene bazene koji se griju putem solarne elektrane, također financirane iz EU fondova, i kompozicije vlaka u kojemu je snimao jedan od najpoznatijih hrvatskih dječjih filmova "Vlak u snijegu", prema Lovrakovoj knjizi, Veliki Grđevac tako je dobio još jedan atraktivan sadržaj.

„Staza prijatelja prirode” nije složena da samo stojite kraj edukativnih tabli i samo čitate, već da u šetnji uživate u ovom miru, pjevu ptica.

Na stazi dugoj 600-tinjak metara uz info-table nalaze se i drugi objekti, poput vidikovca.

Inače, u sklopu Kulturnog centra Mete Lovrak položen je pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, kao uprizorenje Lovrakovog djela “Vlak u snijegu”. U centru se nalazi rekonstruirana tradicijska Mlinareva kuća, dječje igralište i manji etnografski sadržaji. Prostor je  atraktivan, jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, kao pritoku rijeke Česme. Sportsko - rekreacijski centar Veliki Grđevac sastoji se od 25 metarskog bazena, manjeg bazena za djecu  te hidromasažnog bazena s ljekovitom vodom. Uz bazene su veliko dječje igralište, te sportski tereni.

 
  Turizam - Sve