Trg Mate Lovraka 3, Veliki Grđevac
Tel: 043/461-666; 461-609

Anketa

Da li Vam se sviđa novi dizajn stranice?
  Da, dobar je

  Ne, prethodni je bio bolji

  Nisam siguran


Rezultati

Kultura

Mato Lovrak rođen je 08. ožujka, 1899. godine u Velikom Grđevcu. Nakon završetka učiteljske škole u Zagrebu kao učitelj službovao je u raznim mjestima u Hrvatskoj (Kutini, V.Grđevcu, V.Zdencima i Zagrebu). Bio je pisac hrvatske dječje realistične pripovjetke i dječjeg realističnog romana koji se odlikuju nadasve maštovitošću i humorom. „Slatki potok i druge priče za djecu“, (Božićni dar) 1930.g, „Djeca Velikog Sela“ (kasnije „Vlak u snijegu“ 1933.g., „Družba Pere Kvržice“ 1933.g., „Prijatelji“ 1946.g., „Divlji dječak“1952.g. „Anka Brazilijanka“ 1956.g., i dr. Najpoznatija Lovrakova djela su „Vlak u snijegu“ i „Družba Pere kvržice“. Ova dva romana snimljena su i kao dječji filmovi. „Vlak u snijegu“ preveden je na njemački, mađarski, makedonski, poljski, češki i slovenski jezik. „Družba Pere Kvržice“ prevedena je na esperanto – Đurđevac 1998.g. Mato Lovrak umro je 1974. godine. U čast Mati Lovraku u Velikom Grđevcu svake godine se održavaju Lovrakovi dani kulture gdje se dodjeljuje književna nagrada Mato Lovrak.

Lovrakovi dani kultureOtišle su mnoge generacije učenika velikogrđevačke osnovne škole, učitelji i nastavnici u zasluženu mirovinu, a Lovrakovi dani kulture su tu, traju neprekidno 25 godina, od lipnja 1987.g. Tradicija koja nije duga za čovječanstvo,ali za kulturno prosvjetnu manifestaciju, a osobito kad se ona događa u Velikom Grđevcu, sigurno jest. Motivirani likom i djelom rođenog velikogrđevčana Mate Lovraka, klasika dječje književnosti, nekadašnji učitelji i ravnatelji OŠ Mate Lovraka, nažalost, pokojni Ivan Balaško, Đorđe Đurić i Milan Taritaš utemeljili su Lovrakove dane kulture. Zamišljeni su kao kulturno prosvjetna manifestacija dječjeg književnog, likovnog i scenskog stvaralaštva. Sve godine do sada pokrovitelji su Minstarsto znanosti, obrazovanja i športa, te Ministarstvo kulture, pa manifestacija ima državni karakter. Na natječaje za dječja djela i radove javi se svake godine impozantan broj učenika iz cijele Hrvatske, od kojih prosudbena povjerenstva odabiru najbolje, koji se nagrađuju na centralnoj manifestaciji, koja se održava prvi vikend u mjesecu lipnju. Vrijednost Lovrakovih dana kulture svakako je i izdavačka djelatnost, koju je osnovna škola imala i prije održavanja Lovrakovih dana kulture. Zbornik učeničkih radova, škola je izdavala davno prije Lovrakovih dana kulture, a sa samom manifestacijom izdavačka djelatnost se značajno intenzivira.
1993. godine ustanovljena je državjna nagrada Mato Lovrak za najbolji roman za mladež. Zz povelju nakladniku, nagrađenom piscu, dodjeljuje se i novčana nagrada, čiji je sponzor duži niz godina bila „Podravka“ prehrambena industrija Koprivnica, a dolaskom recesijskih vremena odustala od osiguravanja sredstava za nagradu, pa se sredstva za nagradu osiguravaju iz ukupnog proračuna manifestacije. Do sada su nagradu za najbolji roman dobivali istaknuti hrvatski pisci kao što su Pavao Pavličić, Miro Gavran, Mladen Kušec, Tito Bilopavlović i dr. Na samoj manifestaciji svake godine u programu je okrugli stol s raznim temama vezanih za prosvjetno pedagoški rad, jezik, pisanu riječ, likovno i scensko stvaralaštvo, a tu su i teme o društvenim kretanjima kojan utiču na razvoj i odgoj djece i mladeži.

Lovrakovi dani kulture nisu jednodnevna manifestacija, pa se uz centralnu manifestaciju, dio programa odvija u Centaru Mato Lovrak, uz Mlin Družbe Pere Kvržice i Vlak u snijegu, gdje Sajam kreativnosti postaje sve prepoznatljiviji dio manifestacije, gdje se u organizaciju i provedbu značajno uključila i Općina Veliki Grđevac. U sklopu Lovrakovih dana kulture održavaju su igre Družbe Pere kvržice, koje uključuju škole Bjelovarsko bilogorske županije.
Organizacija same manifestacije zahtjeva mnogo truda i zalaganja. Najveći dio posla odrađuje tajnik Lovrakovih dana, a ne mali teret je na ravnatelju, te učiteljima i nastavnicima, kao i ostalom osoblju škole. Svakako treba spomenuti da je za kvalitetu i dugovječnost Lovrakovih dana zaslužna gospođa Katica Grgurić, dugogodišnja tajnica manifestacije. Najviše tijelo manifestacije je Organizacijski odbor, koji radi na sjednicama, a koje se održavaju kroz gotovo cijelu godinu. Mnogo je sati i dana uloženog intektualnog i fizičkog truda prosudbenih povjerenstava, prosvjetnih i ostalih djelatnika škole, stručnih suradnika, djece, roditelja i drugih volontera, da bi se manifestacija iz godine u godinu održala.
Iz godine u godinu sve je teže osigurati potrebna sredstva za manifestaciju. Troškove je teško smanjivati, a donatora je sve manje. Najveći troškovi su za izdavačku djelatnost. Lovrakovi dani kulture medijski se vrlo dobro prate, a na otvorenjima kroz godine bilježimo nazočnost poznatih osoba iz javnog i društvenog života, uključujući ministre i župane.
Kao što je spomenuto, vremena su teška za osiguravanje sredstava, ali značaj manifestacije za Općinu Veliki Grđevac, duga tradicija, kao i nepresušan izvor pisane riječi likovnog i scenskog stvaralaštva, garancija su opstojnosti Lovrakovih dana kulture.

25. Lovrakovi dani kulture

Jedan od najvažnijih projekata Osnovne škole Mate Lovraka i Općine Veliki Grđevac su Lovrakovi dani kulture, jedna od najuglednijih odgojno-obrazovnih i kulturnih manifestacija, koja se već tradicionalno održava u rodnom mjestu književnika Mate Lovraka. Ova manifestacija uspješno povezuje odgojne, obrazovne, kulturne, turističke i sportske sadržaje, koji su vezani uz djecu, dječje stvaralaštvo i stvaralaštvo za djecu na izvorima književnog stvaralaštva klasika dječje književnosti Mate Lovraka. Lovrakove dane kulture organizira Osnovna škola Mate Lovraka u suradnji s Općinom Veliki Grđevac, koja je i jedan od pokrovitelja manifestacije. Ostali pokrovitelji Lovrakovih dana kulture su: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstvo kulture i Bjelovarsko – bilogorska županija. Osim pokrovitelja, u financiranju sudjeluju i mnogi sponzori i donatori, koji pomažu da se LDK očuvaju i svake godine održe.
U organizaciji LDK bitno je spomenuti i članove Organizacijskog odbora u sljedećem sastavu: Trošćan Drago, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Veliki Grđevac, Antolović Ana iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti BBŽ, Balen Marina, tajnica LDK, Štefulinac Zdenka, Pralas Lovorka, Nakani Ana, Čvek Tihana, Čičak Marija, učiteljice u OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca , Zovko Mira iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, Đurić Nemec Dubravka iz Ministarstva kulture RH, Mihaljević Šimica, viša savjetnica za RN u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Pavlečić Ivana, ravnateljica OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, Pejić Ilija iz Gradske knjižnice u Bjelovaru, Dautanac Marijan, načelnik Općine V. Grđevac, Turčić Antun, direktor Turističke zajednice BBŽ – e, Štimac Stanko, predsjednik Saveza školskih športskih društava BBŽ – e te Kasaš Šandor i Gašpar Stjepan iz Zavičajnog kluba “Mato Lovrak“ u Zagrebu.
Članovi Izvršnog odbora su: Trošćan Drago, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Veliki Grđevac, Pavlečić Ivana, ravnateljica OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, Balen Marina, tajnica LDK, Lovorka Pralas i Zdenka Štefulinac, učiteljice OŠ Mate Lovraka.
Povodom Lovrakovih dana kulture svake se godine izdaju zbornik nagrađenih dječjih ostvaraja "Darovi djetinjstva" ( izdaje se od 1957.g.) i bilten "Slatki potok" ( izdaje se od 1989.g.).

Igre Družbe Pere KvržiceDana 25. svibnja 2012. održane su Igre družbe Pere Kvržice na kojima su sudjelovali učenici razredne nastave osnovnih škola Bjelovarsko-bilogorske županije: OŠ Nova Rača, OŠ Garešnica, OŠ Vladimira Nazora iz Daruvara te škole domaćina. Djeca su se natjecala u igrama koje su obilježile djetinjstvo njihovih djedova i baka.

Kazališna predstava

U utorak, 29. svibnja 2012., Ladislavsko amatersko kazalište Danjgube odigralo je svoju kazališnu predstavu Korizmena odricanja.

Književna večer

Učenici Osnovne škole Mate Lovraka iz Velikog Grđevca su u srijedu, 30. svibnja 2012., upriličili književnu večer čitajući nagrađene literarne uratke iz zbornika dječjih radova Darovi djetinjstva, objavljenih u razdoblju od 1996. do 2011. godine. Bila je ovo prva književna večer ovakvog karaktera održana u Mlinarevoj kući u Lovrakovom centru.

Središnja manifestacija 25. Lovrakovih dana kulture

Središnja je manifestacija 25. Lovrakovih dana kulture održana 1. lipnja 2012. godine. Počela je stručnim skupom za učitelje razredne nastave, hrvatskog jezika te stručne suradnike knjižničare. Teme su ovogodišnjeg skupa su bile: Naslijeđe Mate Lovraka i suvremena hrvatska dječja književnost (predavanje dr.sc. Dubravke Zima), Obrazovni ishodi u predmetu Hrvatski jezik na predlošku Lovrakovih djela (radionica dr.sc. Tamare Gazdić – Alerić i dr.sc. Marka Alerića), predstavljanje knjige dr.sc. M. Kolar Dimitrijević Tragovi vremena u djelima Mate Lovraka (predstavljači: dr.sc. M. Kolar Dimitrijević, dr.sc. V.Strugar, dr.sc. S. Kaštela) te predstavljanje Bibliografije mr.sc. Duška Lončara i Bjelovarskog učitelja (predstavljači: M. Lončar, I. Pejić, mr.sc. D. Lončar i dr.sc. V. Strugar).
Po završetku je stručnog skupa uslijedilo otkrivanje biste Mate Lovraka ispred velikogrđevačke osnovne škole te kulturno-umjetnički program u obližnjem Domu kulture u kojem su sudjelovali: pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, Dubravka Nemec Đurić (načelnica ureda za promidžbu knjige pri Ministarstvu kulture), Andrea Prugovečki Klepac (pročelnica ureda za prosvjetu, kulturu i šport BBŽ), dr.sc. Stjepan Hranjec (predsjednik prosudbenog povjerenstva za odabir najboljeg dječjeg romana) te načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac.Na fotografiji: ravnateljica škole Ivana Pavlečić, akademski kipar Vid Vučak, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević i načelnik Općine Veliki Grđevac Marijan Dautanac.

Odlukom prosudbenog povjerenstva odabran je dječji roman Jasminke Tihi – Stepanić Imaš fejs? u izdanju nakladnika Alfa d.d. iz Zagreba.Na fotografiji: Mladen Kušec, prvi dobitnik državne Nagrade „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman i prošlogodišnja dobitnica Jasminka Tihi-Stepanić

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su: sopranistica Kristina Anđelka Đopar, klapa Stentoria iz Daruvara, Kućni teatar Škripzikl, tamburaški sastav KUD-a Mato Lovrak te zbor i dramska družina Osnovne škole Mate Lovraka iz Velikog Grđevca. Program je vodio Goran Kušec, novinar Hrvatskog radija.
U sklopu su programa dodijeljene nagrade za najbolje literarne, novinarske i likovne ostvaraje učenika osnovnih škola. Spomenuti se radovi objavljuju već tradicionalno svake godine u zborniku dječjih radova Darovi djetinjstva. Nagrade je učenicima uručio gosp. Željko Malčić koji je tumačio ulogu Pere u filmskoj adaptaciji romana Vlak u snijegu.

Sajam kreativnosti

2. lipnja 2012. održan je Sajam kreativnosti u Lovrakovom centru u sklopu kojeg su izložene rukotvorine školskih zadruga i domaćih proizvođača iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Ove je godine Sajam kreativnosti dobio i međunarodni karakter nastupom KUD-a iz općine Buzsák iz Mađarske. Na Sajmu svake godine sudjeluje i likovno – kiparska kolonija.

Susret poštovatelja Mate Lovraka

Završna se svečanost održala u Domu kulture Mato Lovrak prigodnim programom te predstavljanjem 16. broja časopisa Mlinovi.

Već dugi niz godina Klub poštovatelja Mate Lovraka orgranizira druženje uz pjesmu i ples. Proteklo druženje koje je organizirano u Domu kulture „Mato Lovrak“, po prvi puta poprimilo je međunarodni karakter budući da je na druženju sudjelovala i Mađarska općina Buzsak sa svojom kulturnom baštinom te etno plesovima. Inače ta Mađarska općina predstavljala se toga dana u dopodnevnim satima na Sajmu kreativnosti na kojem je kao centralno sajmeno događanje bilo potpisivanje sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Općine Veliki Grđevac i Općine Buzsak.
Istu večer na druženju okupila se nekolicina velikogrđevčana generacije 1957., obišli su novootkrivenu bistu dječjeg pisca Mate Lovraka, Osnovnu školu Mate Lovraka, prisjetili se prošlih dana, te tako proslavili malu maturu. Druženje je potrajalo do ranih jutarnjih sati…

Spomen soba Mate Lovraka

Unutar prostora Osnovne škole Mate Lovraka uređena je spomen soba poznatog dječjeg književnika Mate Lovraka, rođenog 08.03.1899.g. u Velikom Grđevcu a koja svjedoči o liku i djelu velikog dječjeg pisca.