Trg Mate Lovraka 3, Veliki Grđevac
Tel: 043/461-666; 461-609

Anketa

Da li Vam se sviđa novi dizajn stranice?
  Da, dobar je

  Ne, prethodni je bio bolji

  Nisam siguran


Rezultati

Lovačko društvo „Jelen“ Veliki Grđevac

Veliki Grđevac, Stjepana Radića 20 Tel: 043/461-310Lovačko društvo „Jelen“ Veliki Grđevac je osnovano 13. svibnja 1934.
Osnivači društva su bili lovozakupnici Franjo Lovrak i Ivan Vodopija.
Da je društvo bilo aktivno i u vrijeme II. Svjetskog rata potvrđuje ugovor o zakupu dijela lovišta Roviški Konak od 1014 katastarskih jutara. Sklopljen 1941. s važenjem do 1953. godine. Ugovor je sačuvan zahvaljujući obitelji Ivana Vodopije.
Pedesetih godina prošlog stoljeća na području Općine Velikog Grđevca osnovana su još dva lovačka društva, Lovačko društvo „Fazan“ Pavlovac i Lovačko društvo „Vepar“ Mali Grđevac. 1967. godine ta društva su se pripojila L.D. „Jelen“ Veliki Grđevac i dalje djelovala kao lovne jedinice.
1979. godine Općina Grubišno Polje ukida sva lovačka društva na području Općine ( tada Općini Grubišno Polje pripada i područje današnje Općine Veliki Grđevac ) ustrojeno jedno Lovačko društvo „Bilogora“ Grubišno Polje, a Lovačko društvo „Jelen“ Veliki Grđevac postaje samo jedno od lovnih jedinica bez pravne osobnosti.
1994. godine Lovačko društvo „Jelen“ se iščlanjuje iz L.D. „Bilogora“ Grubišno Polje i postaje samostalno, kako djeluje i danas.
Kroz povijest društvo je gospodarilo lovištem veličine od 12 500 hektara do današnje površine od 6 500 hektara. Danas je društvo zakupnik Zajedničkog lovišta Bjelovarsko- bilogorske županije „Grđevica-Kovačica“ 7/401.
Godine 1986. započela je izgradnja lovačkog doma, radove su izvodili uglavnom sami lovci, sredstvima lovačkog društva. Nakon što je izgrađen dom, opremljen je potrebnom opremom i namještajem, te se u njemu odvijaju brojne aktivnosti i druženja. Niz godina u njemu lovci sa svojim suprugama slave Svetog Huberta, dočekuju Nove godine, a na godišnjim skupštinama druže se sa brojnim suradnicima i prijateljima društva.
Osim doma, lovci su uz pomoć Općine Veliki Grđevac, Bjelovarsko- bilogorske županije i Ministarstva turizma izgradili hladnjaču.
Biti lovac je stil života, prije svega to je potreba čovjeka za boravkom u prirodi, druženjem, kao i željom da tu prirodu očuva od svih neželjenih utjecaja, da vodi brigu o uzgoju i zaštiti divljači, osobito ugroženih vrsta, a da prirast divljači odstrijeli kao zasluženu nagradu za svoj rad. Odstrel divljači i stjecanje trofeja današnji je civilizacijski odraz prastarog odnosa čovjeka i prirode. Lov je u neku ruku i vrsta zabave, natjecanje u rukovanju oružjem i održavanju tjelesne kondicije. Danas na lovstvo možemo gledati i sa ekonomskog stajališta kroz prihode od lovstva i lovnog turizma. Prirodne ljepote, bogatstvo i raznolikost grđevačkog kraja pružaju velike mogućnosti za to.
Članovi društva tradicionalno posvećuju veliku brigu uzgoju lovačkih pasa, te su bili na niz izložaba i ispita sa lovačkim psima te postigli zapažen uspjeh.
U Lovačkom društvu „Jelen“ niz lovaca primio je za svoj rad u unapređenju lovstva priznanja u vidu zlatnih, srebrnih i brončanih ordena, kao i pismena priznanja od Hrvatskog lovačkog saveza.
Kroz protekli period lovci Lovačkog društva „Jelen“ stekli su više trofejno visoko vrijednih rogova jelena običnog, srnjaka i kljova veprova. Lovačko društvo u posjedu je jelenskih i srnećih trofeja stalno izloženih u lovačkom domu. Udruga se popunjava mladim i vrijednih lovcima te gotovo ni jedna aktivnost od lova, lova na grabežljivce, radnih akcija uređenja doma, sadnje i branja kukuruza, izrade lovno gospodarskih i tehničkih objekata, uređenja i održavanja lovišta ne prođu, a da se ne okupi veći broj lovaca.
Danas Društvo ima 72 člana.Tko su lovci L.D. "Jelen" Veliki Grđevac?

Lovac se rađa sa čovjekom, kao i svaka druga sklonost-vrlina ili mana. Roditi se lovcom ima svojih prednosti, ali i nedostataka jer nasuprot ljubavi prema flori i fauni stoji ponekad nerazumijevanje okoline i obitelji. Međutim, lov kao stil života ostaje, to je u svakom lovcu koji voli šumu i divljač, čije oči se orose suzama gledajući rađanje novog dana negdje na Česmi ili na Bilogori, kada je lovac sam sa svojim psom i svojim mislima, najbliže neiskvarenoj prirodi u kojoj postoji svakodnevna borba za opstanak, ali ne po iskrivljenom načelu "čovjek je čovjeku vuk", već jednostavno, plemenita, bez podmuklosti i podmetanja na koju smo naučeni u "civiliziranom i demokratskom" društvu. Članovi L.D. "Jelen" su lovci koji uzgajaju i štite, koji ostaju na čeki da bi uživali u čarobnim zvukovima ljetne noći, spremni dati dio sebe za spas jednog bespomoćnog pjegavog divljeg praseta ili laneta, ali isto tako su spremni otići u lovište i loviti kroz siva praskozorja i plave sutone nastupajuće noći, a nakon toga u lovačkom domu družiti se uz paprikaš i kapljicu dobrog vina. L.D. "Jelen" je društvo koje traje od 1934. godine. Vrijeme prolazi i jedna generacija lovaca smjenjuje drugu. Branjevine postaju visoke šume ponosnih hrastova, a umjesto stogodišnjih šuma imamo neke nove branjevine kojima gospodare šumari. U tim novim stanišnim uvjetima obitavaju jeleni, divlje svinje i srne.

Kada se šećete prema Centru Mato Lovrak oslušnite prirodu, bacite pogled prema lugu, vidjet ćete fazane, zečeve, a na Grđevici ponekad i divlje patke. O brizi u zimskim danima ne moram posebno ni spominjati, jer dok se raznorazni zaštitari bore za prava životinja u toplim televizijskim studijim, lovci raznose hranu, sol, razbijaju led na rijekama, sve u svrhu stvarne brige za divljač. Naravno, lov daje i zadovoljstvo odstrela, tako da lovci L.D. "Jelen" stječu vrijedne i lijepe trofeje srnjaka, veprova i jelena. Sve to pridonosi osjećaju radosti, smirenosti, oduševljenju pomiješanom sa željom da se ponovo krene u lovište. To su lovci L.D. "Jelen" Veliki Grđevac.

Lovna Jedinica „FAZAN“ Pavlovac

Lovna jedinica „Fazan“ Pavlovac, članica je Lovačkog društva „Bilogora“ Grubišno Polje. Iz lovne sekcije koja je djelovala u dotadašnjoj Lovnoj jedinici „Jelen“ Veliki Grđevac izdvojila se 23.01.1994. godine.
Do kolovoza 1998. godine, nije imala stalnog smještaja, a tada je kupila objekat s pripadajućim zemljištem koji je uredila kao lovačku kuću.
2010. godine je ispred kućice iskopala i uredila ribnjak tako da uz lovce okuplja i ostale mještane koji su ribići među kojima ima i djece lovaca i ostalih građana.
Lovna jedinica u zakupu ima 2700 hektara zajedničkog Županijskog lovišta, u kom gospodari i lovi.
Lovna jedinica broji 21 člana i vrlo skladno obavlja sve potrebite radne akcije i lovove. Ne bavi se lovnim turizmom, već financiranje obavlja isključivo iz članarine i lovozakupnine. Sudjeluje ravnopravno u radu društva kroz rad Izvršnog odbora i skupštine društva a svake četvrte godine daje i predsjednika društva na godinu dana.
U žaru uređenja vlastitog prostora zanemarilo se slikanje tako da nemamo puno fotografija o tome. Naša lovna jedinica ima svoj savjet kao uže rukovodeće tijelo koje broji 5 članova.