Trg Mate Lovraka 3, Veliki Grđevac
Tel: 043/461-666; 461-609

Anketa

Da li Vam se sviđa novi dizajn stranice?
  Da, dobar je

  Ne, prethodni je bio bolji

  Nisam siguran


Rezultati

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA RH PODRUŽNICA BJELOVARSKO BILOGORSKA ŽUPANIJA OGRANAK - VELIKI GRĐEVAC

43270 Veliki Grđevac- Trg Mate Lovraka 3
Predsjednik udruge : Marijan Dautanac- mob. 098 464 378
Tajnik : Željko Vincek – mob. 099 7096 277


02.12.2009. po razgovoru g-dina Marijana Dautanca i g-dina Željka Vinceka o potrebi osnivanja UDVDR Veliki Grđevac, a zbog zanemarivanja Velikogrđevačkih članova udruge "Bilogora 91" i lošeg ostvarivanja različitih prava veterana i dragovoljaca domovinskog rata, dogovoreno je osnivanje Udruge za : 09.12.2009. zajedno sa suborcima iz MUP-a. Od tada općina Veliki Grđevac ima UDVDR sa sjedištem : Trg Mate Lovraka 3. Za predsjednika UDVDRRH podružnice BBŽ ogranka Veliki Grđevac je izabran gospodin: Marijan Dautanac. Od osnivanja do danas u Udrugu je uključeno 120 članova,a taj broj se povećava svakoga mjeseca. Udruga ima svoje predsjedništvo od 17 članova. 1 predsjednik, 2 zamjenika; 7 članova središnjeg odbora, 3 člana nadzornog odbora, 3 člana suda časti i 1 tajnik. U svim tijelima udruge su jednako-pravno zastupljeni pripadnici HV i MUP-a. Učestvovali smo na svim športskim igrama do sada zajedno sa takmičarima iz ogranka Grubišno Polje, a zajedno će mo nastupati i nadalje i tako postizati dobre rezultate za našu podružnicu i županiju ,te nastaviti zajedništvo suradnje kao i u ratu.

Prošle, 2010.god. smo 7 odraslih osoba i 11 djece slali na more preko Udruge po minimalnoj cijeni smještaja. Učestvovali smo na već tradicionalnom hodočašću u svetište Majke Božje Bistričke sa 12 hodočasnika iz naše Udruge.

Donirali smo 300 kg jabuka karitasu Zagrebačke nadbiskupije (zajedno sa udrugom iz Daruvara). Od Zagrebačkog karitasa smo zauzvrat dobili polovnu odjeću i obuću, koju smo donirali 32 –ici članova naše udruge, 5 paketa Bjelovarskoj udruzi i 5 paketa Daruvarskoj udruzi. Svake godine povodom prigodnih blagdana polažemo vijence i lampione stradalim borcima i civilima u domovinskom ratu. Organiziramo i svečani domjenak za godišnjicu oslobođenja Velikogrđevačke Općine sa druženjem suboraca,mještana i uzvanika.

Planovi za budućnost Udruge:
Rad na povećanju članstva Udruge
Organiziranje informiranja članova o njihovim zakonskim pravima i pomoć u ostvarivanju prava
Stalni rad na prikupljanju fotodokumentecije iz vremena domovinskog rata,a u svrhu postavljanja spomen-sobe događaja i učešća naših postrojbi HV – MUP-a
te civila kroz domovinski rat kao istinski dokumenat mještanima, djeci i generacijama poslije nas
Nastavak podjele iskaznica učesnicima rata sa teritorija naše općine
Izleti – planiranje posjeta mjestima značajnih događaja iz domovinskog rata
Organiziranje društvenih i športsko-rekreativnih aktivnosti svojih članova
Suradnja sa odgovarajućim institucijama u lokalnoj samoupravi, a radi zadovoljavanja potreba, interesa i zaštite statusa ratnih veterana
Financiranje :
- Planiramo iz općinskog proračuna prema mogućnostima Općine Vel.Grđevac
- Nismo profitabilna Udruga pa nemamo članarinu, ali računamo na doniranje dragovoljnih priloga poduzetnika, donatora,sufinancera, tako da su svi dobronamjerni i dobrodošli kao pripomoć Udruzi , a zbog velikog broja potrebnih ,siromašnih članova. Sa takovom namjerom možete se javiti predsjedniku ili tajniku Udruge.

Tijekom 2012. godine UDVDR – ogranak Veliki Grđevac je svojim suborcima iz domovinskog rata prosljeđivao iskaznice i upućivao ih na prava koja mogu ostvariti, jer su bili aktivni učesnici u domovinskom ratu. Od: 335 iskaznica uručili smo 154.Još jedan manji dio će biti uručen osobama koje kažu da nisu znali za iskaznice, a ostatak nepodignutih biti će vraćen u podružnicu BB županije, jer ih pojedinci valjda ne trebaju.

Zahvaljujući dobrim djelima dobrih ljudi ,a naročito gospođi Dubravki Herljević- Kutleša ; pročelnici odjela za humanitarnu djelatnost; te podružnici UDVDRRH BBŽ ,ponovo smo omogućili ljetovanje roditeljima i djeci branitelja, u Franjevačkom samostanu sv. Franje u Rovinju .Imali smo: 9 odraslih osoba; i 6 djece, različite starosne dobi. Zainteresiranost je dosta velika tako da se već neki raspituju za 2013.godinu.

Ponovo smo uspjeli realizirati dodjelu kompjutora obitelji branitelja sa većim brojem djece. Odlučili smo se za obitelj Taritaš Zlatka iz Dražice. To je obitelj sa 4 ( četvero ) djece. Obitelj i djeca su bili presretni darom.

I ove godine smo učestvovali na športskom natjecanju UDVDR RH Koprivnica 2012.zajedno sa ogrankom Grubišno Polje. Vrlo smo zadovoljni zauzetim desetim mjestom , jer su sudjelovali takmičari iz cijele Hrvatske.

22.09.2012.godine, smo imali svečano postrojavanje ratne postrojbe 77.samostalnog bataljuna, na 21.godišnjicu i ujedno smo održali prvo međusobno takmičenja ekipa ratnih postrojbi bivših satnija i samostalnih vodova. Od 6.disciplina :ŠAH, BELA, ST. TENIS, PIKADO, M .NOGOMET, POT. UŽETA; osvojili smo dva prva i jedno drugo mjesto. Od sada ćemo nastojati da ova takmičenja postanu tradicionalna i to u disciplinama koje ćemo moći odrađivati u skladu sa našim godinama. Pozivamo Vas, sve bivše branitelje iz redova MUP-a i HV, da se odazovete i učestvujete u takmičenjima i druženju, kako bismo kroz druženje obnovili, uveličali i oteli od zaborava sjećanja na stvaranje samostalne države Hrvatske.

01.11.2012.godine , zajedno sa općinskim čelnicima smo polagali vijence i nosili lampione našim poginulim braniteljima i civilima stradalim u domovinskom ratu.

02.11.2012.godine Ogranak UDVDR Veliki Grđevac je u suradnji sa Općinom Veliki Grđevac Organizirao već tradicionalnu svečanu sjednicu povodom dana oslobođenja cjelokupne Općine Veliki Grđevac, uz svetu misu za poginule branitelje i civile, skroman domjenak za naše uzvanike i branitelje. Prije početka svečane sjednice polagani su vijenci i lampioni na groblju za sve stradale branitelje i civile. Na domjenku su dijeljene knjige braniteljima koji su se odazvali na poziv da ih podignu, a nisu to učinili na postrojavanju ratne postrojbe u Grubišnom Polju: 2011 .i 2012.godine.

Možemo biti ponosni na branitelje iz našega kraja , a svakako što hitnije treba oteti od zaborava ratna zbivanja ranih 90 – tih, pa uz Vašu pomoć i učešće što prije postaviti spomen sobu događanja iz tih ratnih godina 21 – stoljeća; da se ne zaborave, rane devedesete!