Trg Mate Lovraka 3, Veliki Grđevac
Tel: 043/461-666; 461-609

Anketa

Da li Vam se sviđa novi dizajn stranice?
  Da, dobar je

  Ne, prethodni je bio bolji

  Nisam siguran


Rezultati

Centar Mate Lovraka - Interesantna destinacija i odraslima

Općina Veliki Grđevac investitor je izgradnje Lovrakovog centra koji se nalazi na cesti Veliki Grđevac – Grubišno Polje, pokraj sportskog ribnjaka Športsko-ribolovnog društva „Grđevica“ a u koji su do sada utrošena vrlo značajna financijska sredstva. Isto je osmišljeno kao prostor koji se sastoji od kompozicijskog muzejskog vlaka i mlina a koji su predstavljali simbole najpoznatijih romana Mate Lovraka „Vlak u snijegu“ i „Družba Pere Kvržice“. Isti, tijekom godine obiđe više stotina učenika iz svih krajeva Hrvatske.
Centar Mate Lovraka Naime sam mlin nalazi se na istom mjestu identičan kao onaj kakav su obnavljali Pero i družina. Uz mlin, predviđena je i izgradnja tradicijske mlinareve kuće, nadstrešnice s ljetnom učionicom, sanitarni čvor, dječje igralište, šetnica uz vodotok s klupama te ostali manji etnografski sadržaji. Sastavni dio Lovrakovog centra je i Staza prijatelja prirode koja vodi kroz šumu.
Centar Mate Lovraka Lovrakov centar zamišljen je kao kulturno-edukativno-turistički centar za pretežito učenički turizam koji bi promovirao ovaj kraj, obnovio njegovu kulturnu baštinu i podsjetio na sam lik i djelo dječjeg pisca Matu Lovraka. Osebujno podneblje, ljepota krajolika okupana panonskim nebom te obilje šume koja svojom ljepotom i samozatajnošću oduševi svakog istinskog zaljubljenika u prirodu, biti će i a i već to jest omiljena destinacija za sve generacije.
Centar Mate Lovraka Centar Mate Lovraka Centar Mate Lovraka Centar Mato Lovrak od prošle 2011.g. bogatiji je za još jedan etnografski sadržaj. Rekonstruirana je Mlinareva kuća s ciljem višenamjenskog korištenja. U Centru Mato Lovrak, uz već uobičajene brojne posjete dječjih, školskih izleta u 2011.g. obilježili su i odrasli izletnici, u obliku organiziranih grupnih posjeta, te pojedinačnih familijarnih vikend posjetitelja. Početkom ljeta u posjetu Centru Mato Lovrak bili su učesnici IX kongresa esperantista Hrvatske sa svojim gostima iz cijele Europe. Tijekom ljetnih mjeseci nakon sudbonosnog „da“, više mladenaca je izabralo mlin Družbe Pere Kvržice i vlak za fotografiranje. Kao dio kulturno prosvjetne manifestacije Lovrakovi dani kulture, i 2011.g. održan je Sajam kreativnosti uz izlaganje poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina s kulturno umjetničim programom, likovnom i kiparskom kolonijom. Na sajmu je bilo više izlagača i posjetitelja nego prethodne godine. Posebna atrakcija bio je turistički vlakić, koji je besplatno (o trošku Općine), vesele posjetitelje vozio nekoliko puta tijekom dana od škole do centra. U listopadu prošle godine, tadašnji ministar turizma Republike Hrvatske Damir Bajs, izabrao je upravo Centar Mate Lovraka za potpisivanje ugovora između Ministarstva turizma i korisnika potpora poticanja stvaranja novih turističkih proizvoda u 2011.g. – „Upoznaj Hrvatsku“. Dakle, Centar Mato Lovrak postaje interesantno višenamjensko odredište, kako za gospodarsko poslovne događaje, tako i za turističko edukativno odredište školske djece i odraslih.