Trg Mate Lovraka 3, Veliki Grđevac
Tel: 043/461-666; 461-609

Vijesti

Anketa

Da li Vam se sviđa novi dizajn stranice?
  Da, dobar je

  Ne, prethodni je bio bolji

  Nisam siguran


Rezultati

PRIOPĆENJE12.9.2014.


PRIOPĆENJE


U VEZI DRŽANJA DOMAĆIH


ŽIVOTINJA FRANJE SOJKE IZ PAVLOVCA 


            Općina Veliki Grđevac, na čijem se području nalazi naselje Pavlovac, u kojem je poljoprivredno gospodarstvo Franje Sojke, ovih dana pod lupom je dijela javnosti radi možebitnog neadekvatnog držanja domaćih životinja.


            Naime, Općina Veliki Grđevac i njena tijela upoznata susa stanjem i događajima na svom području. Dvorište gospodina Franje Sojke bilo nam je poznato kao specifično, ili bolje rečeno neuredno, kakovih će se, rijetko, ali naći i drugdje izvan područja općine Veliki Grđevac. Prema općim aktima i ostalim pozitivnim propisima nije bilo elemenata za pokretanje bilo kojeg postupka u smislu izdavanja naloga za postupanje ili sankcioniranje od strane općinskih službi. Kao jedan od najčešćih oblika upozorenja na potrebu poduzimanja određenih mjera od strane nadležnih općinskih tijela su  dojave i prijave s terena, uglavnom susjeda, kojih u ovom slučaju nije bilo. Uz dopuštenje vlasnika, nepotrebne stvari iz dvorišta ćemo, uz pomoć našeg komunalnog poduzeća „Veliki Grđevac“ d.o.o. adekvatno zbrinuti.


            Bili smo upoznati i s činjenicom…


da domaće životinje Franje Sojke slobodno hodaju dvorištemi pašnjakom, jer prema informacijama veterinarske službe u sustavu je uzgoja „krava-tele“, u kojemu se životinje slobodno kreću. O kretanju životinja javnom površinom, kako se to sugerira komentarom primljenim e-mailom, nemamo informacija.


            Nadležna  službaOpćine Veliki Grđevac, postupajući posvojim aktima, donesenim na temelju zakonskihi podzakonskih propisa Republike Hrvatske, a po dojavi liječnice opće prakse Biserke Hirkić, o lošem stanju životinja gospodina Franje Sojke, kontaktirala je nadležnu Veterinarsku stanicu Faltus d.o.o. Veliki Grđevac, te tražila provjeru stanja i eventualno poduzimanje potrebnih mjera i radnji u skladu sa zakonom. Veterinarska inspekcija BBŽ nije utvrdila pothranjenost niti životnu ugroženost životinja, kao ni bilo koji oblik bolesti životinja.


            Općina Veliki Grđevac se zalaže za što učinkovitiju primjenu propisa u vezi sa držanjem reda na svom području, pa tako i prihvatljivo ponašanje prema domaćim životinjama, ali nije ovlaštena niti nadležna za ocjenjivanje zdravstvenog i ostalog stanja životinja.


 


Općinski načelnik


Općine Veliki Grđevac


 


                                                                                   Marijan Dautanac,v.r.Objavljeno: 12.9.2014.