Trg Mate Lovraka 3, Veliki Grđevac
Tel: 043/461-666; 461-609

Vijesti

Anketa

Da li Vam se sviđa novi dizajn stranice?
  Da, dobar je

  Ne, prethodni je bio bolji

  Nisam siguran


Rezultati

Pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić u posjeti Velikom Grđevcu4.9.2012.


Pomoćnik ministra posjetio je općinu Veliki Grđevac, gdje je lokalna samouprava, ali i tamošnji poduzetnici zainteresirani za iskorištavanje sunčeve enegije na školama, seoskim domovina i poslovnim objektima. U Gornjoj Kovačici je već u probnoj proizvodnji elektrana snage 10 kw, ističe načelnik općine Marijan Dautanac.


 


Bjelovarsko-bilogorska županija ima velike potencijale za razvoj obnovljivih izvora energije, rekao je na konferenciji za novinare u Velikom Grđevcu pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić, a zbog velikog broja sunčanih sati ozbiljno se razmišlja o solarnim elektranama. Što se tiče geotermalnih nalazišta u Cigleni, u tijeku je revizija postojećih projekata, jer je cilj iskorištavanje postojećih bušotina. Tu se radi o nizu mogućnosti, od dobivanja električne energije, do grijanja staklenika i drugih prostora, sve do razvoja lječilišnog turizma ako je voda ljekovita. A što je posebno važno, voda se kasnije vraća u zemlju, naglašava Leverić. Govoreći o solarnim elektranama, naglasio je da se dozvole sada čekaju najviše 60 dana a prije su se čekale šest mjeseci, pa i više od godine dana.


Pojednostavljeni postupak


Zainteresirani se trebaju za suglasnost obratiti HEP-u, postupak je jednostavan, a izgradnju solarnih elektrana prate i banke kreditima,za koje treba do 20 posto vlastitog novca, dok za osiguranje ne treba hipoteka nego ugovor o otkupu električne energije. Zbog toga ne čudi da u Ministarstvu već ima dvjestotinjak zahtjeva za solarne elektrane, a u proteklom mjesecu je ugovor potpisan s njih tridesetak. U prošlom je tjednu u Varaždinu potpisan set ugovora sa školama, koje će tako uštedjeti 50 posto energije, naglašava Leverić.Objavljeno: 4.9.2012.